Cytrynowe muffinki z makiem
Nie wiem jak Wy podchodzicie do tematu, ale ja straciłam nadzieję, że w tym roku zawita do nas wiosna. Nie wspominając już o lecie…
W tych iście depresyjnych okolicznościach przyrody humor porawić mogło mi tylko coś słodkiego.
Mała babeczka przepełniona smakiem słonecznych cytryn i ziarenkami maku- w 100% spełniła swoje zadanie!
Słowo honoru, te muffinki są świetne! Wilgotne i niesamowicie aromatyczne, zachowują świeżość przez kilka dni- a to dodatkowy plus.
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Cytrynowe muffinki z makiem Składniki
- mąka pszenna - 2 szklanki
- masło - 1/2 szklanki
- cukier - 1 szklanka
- kwaśna śmietana - 1 szklanka
- sól - 1/2 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
- soda - 1/4 łyżeczki
- skórka z cytryny - otarta z 2 owoców, wcześniej sparzonych
- sok z cytryny - 2 łyżki
- jajko - 2 szt
- mak - 2 łyżki
Masło ubić mikserem z cukrem i skórką cytrynową na puszystą masę. Ciągle mieszając, dodać kolejno jajka. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem i sodą. 1/3 tej suchej mieszanki wmieszać do maślanej masy. Wlać sok z cytryny i 1/2śmietany. Wymieszać. Dodać 1/2 pozostałej ilości mąki i resztę śmietany. Zmiksować, dodać resztę mąki i mak. Ciastem napełnić foremki do babeczek (prawie do brzegu). Piec w 180 oC, ok. 25 minut. Lekko przestudzić, wierzch można posmarować rzadkim lukrem przygotowanym na bazie soku z cytryny.