Cytrynowe muffinki z makiem

Cytrynowe muffinki z makiem

Nie wiem jak Wy podchodzicie do tematu, ale ja straciłam nadzieję, że w tym roku zawita do nas wiosna. Nie wspominając już o lecie…

W tych iście depresyjnych okolicznościach przyrody humor porawić mogło mi tylko coś słodkiego.

Mała babeczka przepełniona smakiem słonecznych cytryn i ziarenkami maku- w 100% spełniła swoje zadanie!

Słowo honoru, te muffinki są świetne! Wilgotne i niesamowicie aromatyczne, zachowują świeżość przez kilka dni- a to dodatkowy plus.

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Cytrynowe muffinki z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Cytrynowe muffinki z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Cytrynowe muffinki z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Cytrynowe muffinki z makiem

Agata, 17 maja 2010

Zdjęcie - Cytrynowe muffinki z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Masło ubić mikserem z cukrem i skórką cytrynową na puszystą masę. Ciągle mieszając, dodać kolejno jajka. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem i sodą. 1/3 tej suchej mieszanki wmieszać do maślanej masy. Wlać sok z cytryny i 1/2śmietany. Wymieszać. Dodać 1/2 pozostałej ilości mąki i resztę śmietany. Zmiksować, dodać resztę mąki i mak. Ciastem napełnić foremki do babeczek (prawie do brzegu). Piec w 180 oC, ok. 25 minut. Lekko przestudzić, wierzch można posmarować rzadkim lukrem przygotowanym na bazie soku z cytryny.

Kategorie przepisów