Przepyszne, wykwintne i delikatne ciasto, które uświetni zarówno rodzinną uroczystość, jak i ozdobi świąteczny stół :) (...) Jeśli ktoś woli mniej słodkie ciasta, zamiast nutelli można użyć powideł śliwkowych albo dżemu porzeczkowego. Jeśli natomiast chcielibyście otrzymać coś na kształt orzechowego „ptasiego mleczka”, trzeba użyć więcej żelatyny
Kasza z grzybami jest dobrze mi znana. Jadana od lat w połączeniu z chrupiącym boczkiem, zaskakuje swoją prostotą i smakiem. Tym razem kaszę połączyłam z indykiem. Nawet nie wiecie, jak proste jest jej przygotowanie. A podana z roszponką smakuje wybornie!
Macie ochotę na genialny sobotnio-niedzielny obiad? Moją propozycją jest wolno pieczone mięsko z łopatki. Rozpływa się w ustach, ma skoncentrowany smak. Idealne.
Wypróbowałam i mogę śmiało polecić na święta pyszną sałatkę śledziową z porem i czerwoną fasolą. Na początku nie umiałam wyobrazić sobie śledzia z fasolą ale sałatka jest naprawdę znakomita. Śledź i por nadają ostrego smaku tej sałatce a fasola jakby ją łagodzi.
Na warsztatach (...) poświęconych deserom przygotowaliśmy bardzo dobre tiramisu, sernik z białą czekoladą, pyszne naleśniki Suzette, makowiec, doskonały krem brûlée, zabaglione z owocami, bezę Pavlovej, szarlotkę i smaczny karmelowy flan. Oto niektóre przepisy
Idealne paszteciki powinny być moim zdaniem aromatyczne i mięciutkie, dzisiejsze spełniają te kryteria, a dodatkowo są łatwe i szybkie do przygotowania.
Wyszło przepysznie :) Podejrzewam, że w sezonie, gdy zamiast mrożonek, można użyć świeżych warzyw, będzie jeszcze lepsza. Zdecydowanie polecam i na pewno zapiekanka ta wchodzi na stałe do naszego menu :)
Ta sałatka jest tak pyszna, że zrobiłam cały półmisek i po godzinie już jej nie było. Jednocześnie jest bardzo sycąca bo są w niej przecież pierożki tortelini, które można by zjeść same bez warzyw. Ale w towarzystwie chrupiącego selera naciowego, słodkiej kukurydzy czy sosu czosnkowego smakowała naprawdę wspaniale.
Szarlotki chyba nie trzeba jakoś specjalnie reklamować:) Jeszcze mi się nie zdarzyło jeść dwie takie same, chociaż oczywiście wszystkie przepisy są podobne. Dzisiaj polecam wersję z pianką.
Śledzie można przyrządzać na bardzo wiele sposobów np.w curry,w pomidorach,musztardzie.Ale chyba najbardziej tradycyjny, to śledź w oleju z cebulką,który często gości na naszych stołach.Śledź należy do ryb tłustych dzięki czemu jest bardzo bogaty w omega-3 kwasy tłuszczowe, witaminę D, selen i witaminy B12, a także minerały tj. żelazo, cynk, miedź, fosfor i jod.