Paszteciki z kapustą i pieczarkami
W moim domu paszteciki goszczą nie tylko na Wigilię, postanowiłam więc przetestować kilka przepisów. Dziś test pierwszy, w przyszłości pojawi się więcej przepisów, tak aby każdy mógł wybrać ten, który mu się najbardziej spodoba. Idealne paszteciki powinny być moim zdaniem aromatyczne i mięciutkie, dzisiejsze spełniają te kryteria, a dodatkowo są łatwe i szybkie do przygotowania. Przepis na ciasto znaleziony tutaj.
Składniki (na ok. 40 szt.):
Ciasto:
Margarynę posiekać z mąką, dodać drożdże roztarte z cukrem, jajka i sól, wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto włożyć do lodówki na ok. 30min.
Cebulę i pieczarki drobno pokroić, podsmażyć na patelni z rozgrzaną oliwą, doprawić. Kapustę przepłukać zimną wodą, pokroić. Dodać pieczarki, dokładnie wymieszać i dobrze doprawić.
Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować cienko na prostokąt. Wzdłuż dłuższego boku nakładać farsz, zawinąć jak roladę, kroić na 5cm kawałki. Paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 15min. w temp. 180ºC. Podawać same lub z barszczem.
Składniki (na ok. 40 szt.):
Ciasto:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 250g margaryny
- 60g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 500g kapusty kiszonej
- 500g pieczarek
- 2 cebule
- sól, pieprz, papryka do smaku
Margarynę posiekać z mąką, dodać drożdże roztarte z cukrem, jajka i sól, wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto włożyć do lodówki na ok. 30min.
Cebulę i pieczarki drobno pokroić, podsmażyć na patelni z rozgrzaną oliwą, doprawić. Kapustę przepłukać zimną wodą, pokroić. Dodać pieczarki, dokładnie wymieszać i dobrze doprawić.
Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować cienko na prostokąt. Wzdłuż dłuższego boku nakładać farsz, zawinąć jak roladę, kroić na 5cm kawałki. Paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 15min. w temp. 180ºC. Podawać same lub z barszczem.