Zapiekanka z brokułami i kalafiorem
            
                    
Przepyszna zapiekanka, na którą przepis znalazłam na forum Zuzla. Istnieje tam pod nazwą "Kalafior po szwedzku". Ja trochę zmieniłam w tym przepisie: dodałam brokuły i pieczarki, podwoiłam ilość sosu i dodałam do niego czosnek. Wyszło przepysznie :) Podejrzewam, że w sezonie, gdy zamiast mrożonek, można użyć świeżych warzyw, będzie jeszcze lepsza. Zdecydowanie polecam i na pewno zapiekanka ta wchodzi na stałe do naszego menu :) 
Jest to danie tłuszczowe, odpowiednie w I fazie Montignaca.

Składniki:
Kalafiora i brokuły lekko podgotować w osolonym wrzątku. Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć. Szynkę pokroić w małe kawałki, ser zetrzeć na tarce. Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać. Podgotowane warzywa wyłożyć w naczyniu do zapiekania, na nie ułożyć pieczarki i połowę szynki. Na wierzchu rozprowadzić cały sos, Posypać resztą szynki. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 30 minut (do ładnego zrumienienia). Smacznego :)
                
                
                Jest to danie tłuszczowe, odpowiednie w I fazie Montignaca.

Składniki:
- kalafior i brokuły (u mnie opakowanie 450g mrożonego kalafiora i 400g mrożonych brokułów; w sezonie koniecznie świeże warzywa)
 - kilka pieczarek
 - ok. 150g chudej szynki
 
- 4 łyżki majonezu
 - 4 łyżki śmietany 18%
 - ser żółty (u mnie chyba ze 150g)
 - 2 ząbki czosnku
 - pieprz, sól, gałka muszkatołowa, oregano
 
Kalafiora i brokuły lekko podgotować w osolonym wrzątku. Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć. Szynkę pokroić w małe kawałki, ser zetrzeć na tarce. Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać. Podgotowane warzywa wyłożyć w naczyniu do zapiekania, na nie ułożyć pieczarki i połowę szynki. Na wierzchu rozprowadzić cały sos, Posypać resztą szynki. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 30 minut (do ładnego zrumienienia). Smacznego :)