Leniwa baba z chrupiącą kruszonką

Leniwa baba z chrupiącą kruszonką
  • Składniki:
  • Ciasto:
  • - drożdże – 5 dag
  • - cukier – 1 szklanka
  • - cukier waniliowy – 1 op
  • - olej – 0,5 szklanki
  • - zimne mleko – 0,5 szklanki
  • - jajka rozbełtane – 3 szt
  • - mąka – 2,5 szklanki
  • + rodzynki / żurawina
  • Kruszonka :
  • - mąka – 3 łyżki
  • - cukier – 3 łyżki
  • - masło – 1 łyżka

Ciasto wychodzi obłędne! Delikatne … puszyste … absolutnie nie suche … wręcz szyfonowe! A co najważniejsze – wogóle nie wymaga wyrabiania! Sprawdzi się nie tylko na Świątecznym stole! U mnie będzie gościła dużo częściej! Zdjęcie - Leniwa baba z chrupiącą kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Sposób przyrządzenia: Ciasto: Do miski kruszymy drożdże. Posypujemy cukrami. Polewamy olejem i zimnym mlekiem. Dodajemy rozbełtane jajka.Zasypujemy mąką. Przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce ( nie mieszając wcześniej ! ). Po tym czasie mieszamy łyżką i dodajemy uprzednio namoczone rodzynki lub żurawinę( lub to i t jak ktoś lubi! ). Wlewamy do tortownicy wyłożonej ( tylko spód ) papierem do pieczenia. Kruszonka: Składniki na kruszonkę mieszamy / rozcierając w palcach. Posypujemy obficie ciasto. Pieczemy 40 minut / 180C. Zdjęcie - Leniwa baba z chrupiącą kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego!

Kategorie przepisów