Leniwa baba z chrupiącą kruszonką
- Składniki:
- Ciasto:
- - drożdże – 5 dag
- - cukier – 1 szklanka
- - cukier waniliowy – 1 op
- - olej – 0,5 szklanki
- - zimne mleko – 0,5 szklanki
- - jajka rozbełtane – 3 szt
- - mąka – 2,5 szklanki
- + rodzynki / żurawina
- Kruszonka :
- - mąka – 3 łyżki
- - cukier – 3 łyżki
- - masło – 1 łyżka
Ciasto wychodzi obłędne! Delikatne … puszyste … absolutnie nie suche … wręcz szyfonowe! A co najważniejsze – wogóle nie wymaga wyrabiania! Sprawdzi się nie tylko na Świątecznym stole! U mnie będzie gościła dużo częściej! Sposób przyrządzenia: Ciasto: Do miski kruszymy drożdże. Posypujemy cukrami. Polewamy olejem i zimnym mlekiem. Dodajemy rozbełtane jajka.Zasypujemy mąką. Przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce ( nie mieszając wcześniej ! ). Po tym czasie mieszamy łyżką i dodajemy uprzednio namoczone rodzynki lub żurawinę( lub to i t jak ktoś lubi! ). Wlewamy do tortownicy wyłożonej ( tylko spód ) papierem do pieczenia. Kruszonka: Składniki na kruszonkę mieszamy / rozcierając w palcach. Posypujemy obficie ciasto. Pieczemy 40 minut / 180C. Smacznego!