To bardzo popularne i lubiane ciasto z owocami, kremem i polewą czekoladową. Super się prezentuje i jest bardzo proste. Ja najbardziej lubię je z jabłkami, gorąco polecam! Składniki na ciasto:
Podobne lody robiłam już wcześniej - przepis podstawowy od Cudawianki.Używałam tylko innego jogurtu.Lody wyszły pyszne, w smaku takie jak sobie wyobrażałam - i jogurtowe i kawowe :) A polewa z czarnej porzeczki świetnie się komponuje.
'Pecan pie' to bardzo popularny w USA placek. Najczęściej na spód daje się proste kruche ciasto (moje jest dodatkowo z orzechami) , a masę robi się baaardzo słodką. I chociaż ta słodycz akurat tutaj mi nie przeszkadza , to w tym przepisie masa nie jest zbyt przesłodzona , taka rzekłabym w sam raz. M-żonkowi ciasto smakowało , a to już dobrze , bo upiekłam je specjalnie na jego życzenie ;-)
Nie jest to nic niezwykłego ale mięso kurczaka nadziane na patyczki szaszłykowe bardzo się podobało i było ciekawym urozmaiceniem tradycyjnego obiadu. Mięso marynowane w oliwie i soku z cytryny stało się kruche a od czosnku i ziół aromatyczne. Jest to napewno jeden z 1000 sposobów na jaki można przyrządzić kurczaka:)
Po 2-tygodniowej przerwie powracam:-) Przygotowałam pierogi z kapustą i serem, robiłam je po raz pierwszy. U mnie w domu przeważnie jadło się pierogi na słodko, czas na zmiany:-) polecam!
Szybki pomysł na smaczną i zdrową pastę. Przepis na nią znalazłam na fotoforum gazety.pl, a podała go tam pani.serwusowa. W oryginale stosowany był makaron linguine, ja użyłam spaghetti. Zamieniłam też ocet winny i cukier, na ocet balsamiczny. Wyszło pysznie i co najważniejsze, zgodnie z Montignaciem. Polecam :)
Paszteciki z pieczoną dynią na ostro z mięciutkim ciastem, i chrupiącą skórką takie jeszcze cieplutkie pycha ... choć na zimno też smakują wyśmienicie. polecam
Prosty, szybki i smaczny sposób na podanie kuskusu. Przepis znalazłam w książce "Inspiracje kulinarne - Inspirujące pomysły na dania z ziołami i przyprawami". Od siebie dodałam tylko posiekaną natkę pietruszki i zwiększyłam ilość oliwy i soku z cytryny.
Mojej przygody z rybami ciąg dalszy. Niedawno przygotowywałam pierś kurczaka w parmezanie i była bardzo dobra. Już wtedy zaplanowałam w podobny sposób usmażyć rybę. No i muszę powiedzieć, że był to bardzo dobry pomysł bo danie smakowało a skorupka parmezanowa jest po prostu przepyszna. Chyba niedługo zacznę się zastanawiać jak to możliwe, że nie lubiłam ryb:)
Miałam ochotę zrobić domowe lody , ale chciałam , żeby smakowały tak , jak ze sklepu (mam tu na myśli głównie ich konsystncję) , a nie jak sorbet. Bez maszynki do lodów wydawało się to raczej trudne , wręcz niemożliwe do wykonania.
Nie robię za bardzo żadnych przetworów na zimę, gdyż nie mam gdzie ich składować. Marzy mi się jednak duża spiżarnia, gdzie w równych rzędach stały by obok siebie różnego rodzaju dżemy, konfitury, soki, warzywa czy grzyby. Wszystko przygotowane własnoręcznie, bez sklepowej chemii...Może kiedyś się to uda :)
Długo mnie nie było...Tak długo, jak długo nie mieliśmy stałego łącza (niech żyje TPSA !!! - 2 miesiące trwała instalacja łącza...) A wpis dotyczy jagodzianek. Rok temu pojawiły się na wielu blogach, nie u nas - a szkoda :)Od kiedy pierwszy raz je upiekłam, piekę je co drugi dzień . Przepyszne...Już niedługo :(
Sernik jest bardzo delikatny, nie przesłodzony, o konsystencji pianki. Raczej przypomina sernik na zimno, niż ciężki pieczony. W połączeniu z malinami - poezja!