Drożdżowe kluski parowane polane sosem jagodowym

Zdjęcie - Drożdżowe kluski parowane polane sosem jagodowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie ma nic lepszego niż drożdżowe kluski parowane. Proste, a jakie pyszne, można polewać je dowolnymi sosami, jak kto lubi. Przepis pochodzi z starej książki kucharskiej. To kolejna perła z lamusa, smak dzieciństwa, palce lizać!

Składniki na kluski parowane:
40 dag mąki pszennej
2 dag drożdży
2 jajka
5 dag margaryny
około 1/4 litra mleka
5 dag cukru kryształu
sól

Kompot z czarnych jagód:
40 dag jagód
15-20 dag cukru kryształu
1/2 litra wody

Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wlać ciepłe mleko, rozmieszać z drożdżami i szczyptą soli, zrobić rozczyn, którego gęstość powinna odpowiadać gęstości śmietany. Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać żółtka. Wyrabiać ciasto, aż ukażą się pęcherzyki. Dodać stopiony tłuszcz, chwilę jeszcze wyrabiać. Gdyby ciasto było za gęste, dodać trochę ciepłej wody. Ciasto pozostawić w cieple do wyrośnięcia (musi dwukrotnie podwoić swoją objetość).

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, lekko rozwałkować na grubość 2 cm, wykrawać szklanką lub kieliszkiem od wina krążki. Pozostawić na stolnicy, aby podrosły, przykryć czystą ściereczką.

Przygotować naczynie z wrzącą wodą (czystą ścierkę lnianą przymocować do brzegów naczynia) , ja używam do parowania garnka na parę. Kluski układać po kilka na lnianej ścierce lub w garnku na parę, przykryć pokrywką i gotować 4-5 minut. Gorące kluski można polać kompotem np. z jagód, masłem zrumienionym z bułką tartą albo sosem mięsnym. Kluski parowane można także nadziewać dowolną marmoladą.

Kompot z czarnych jagód:  jagody przebrać, odrzucić listki, opłukać na cedzaku pod bieżącą wodą. W garnku zagotować cukier z wodą aż zrobi się syrop. Jagody wsypać do słoików, mniej więcej do 4/5 wysokości i zalać syropem. Zamknąć słoiki i pasteryzować około 25 minut.

Smacznego:-)

Zdjęcie - Drożdżowe kluski parowane polane sosem jagodowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowe kluski parowane polane sosem jagodowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowe kluski parowane polane sosem jagodowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowe kluski parowane polane sosem jagodowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Śniadanie biegacza albo lekki obiad czyli pomarańczowe mini-naleśniki w 30 minut

Śniadanie biegacza albo lekki…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Migdałowe scones z białą czekoladą i żurawiną

Migdałowe scones z białą czeko…

Beti Beti
kruche babeczki

Kostka brzoskwiniowa
3

Kostka brzoskwiniowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tarta marcepanowa z gruszkami

Tarta marcepanowa z gruszkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bakaliowe ciasteczka z winiakiem

Bakaliowe ciasteczka z winiaki…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Bananowo-kokosowy budyń jaglany

Bananowo-kokosowy budyń jaglan…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Przepisy z tych kategorii

Struan z rodzynkami i cynamonem, na zakwasie

Struan z rodzynkami i cynamone…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Galaretkowiec
1

Galaretkowiec

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Tarta marcepanowa z gruszkami

Tarta marcepanowa z gruszkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Puszyste naleśniki biszkoptowe dla NieAlergika

Puszyste naleśniki biszkoptowe…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Bakaliowe ciasteczka z winiakiem

Bakaliowe ciasteczka z winiaki…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Babka gotowana waniliowa

Babka gotowana waniliowa

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy