Drożdżowe kluski parowane polane sosem jagodowym

Zdjęcie - Drożdżowe kluski parowane polane sosem jagodowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie ma nic lepszego niż drożdżowe kluski parowane. Proste, a jakie pyszne, można polewać je dowolnymi sosami, jak kto lubi. Przepis pochodzi z starej książki kucharskiej. To kolejna perła z lamusa, smak dzieciństwa, palce lizać!

Składniki na kluski parowane:
40 dag mąki pszennej
2 dag drożdży
2 jajka
5 dag margaryny
około 1/4 litra mleka
5 dag cukru kryształu
sól

Kompot z czarnych jagód:
40 dag jagód
15-20 dag cukru kryształu
1/2 litra wody

Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wlać ciepłe mleko, rozmieszać z drożdżami i szczyptą soli, zrobić rozczyn, którego gęstość powinna odpowiadać gęstości śmietany. Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać żółtka. Wyrabiać ciasto, aż ukażą się pęcherzyki. Dodać stopiony tłuszcz, chwilę jeszcze wyrabiać. Gdyby ciasto było za gęste, dodać trochę ciepłej wody. Ciasto pozostawić w cieple do wyrośnięcia (musi dwukrotnie podwoić swoją objetość).

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, lekko rozwałkować na grubość 2 cm, wykrawać szklanką lub kieliszkiem od wina krążki. Pozostawić na stolnicy, aby podrosły, przykryć czystą ściereczką.

Przygotować naczynie z wrzącą wodą (czystą ścierkę lnianą przymocować do brzegów naczynia) , ja używam do parowania garnka na parę. Kluski układać po kilka na lnianej ścierce lub w garnku na parę, przykryć pokrywką i gotować 4-5 minut. Gorące kluski można polać kompotem np. z jagód, masłem zrumienionym z bułką tartą albo sosem mięsnym. Kluski parowane można także nadziewać dowolną marmoladą.

Kompot z czarnych jagód:  jagody przebrać, odrzucić listki, opłukać na cedzaku pod bieżącą wodą. W garnku zagotować cukier z wodą aż zrobi się syrop. Jagody wsypać do słoików, mniej więcej do 4/5 wysokości i zalać syropem. Zamknąć słoiki i pasteryzować około 25 minut.

Smacznego:-)

Zdjęcie - Drożdżowe kluski parowane polane sosem jagodowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowe kluski parowane polane sosem jagodowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowe kluski parowane polane sosem jagodowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowe kluski parowane polane sosem jagodowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Malinowa chmurka
2

Malinowa chmurka

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Lody jeżynowe

Lody jeżynowe

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Tartaletki z kremem patissiere i owocami

Tartaletki z kremem patissiere…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Sernik z polewą jagodową

Sernik z polewą jagodową

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Letnia sałatka z jabłek ogórków i arbuza

Letnia sałatka z jabłek ogórkó…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Śniadanie do łóżka #219: Jabłkowy budyń jaglany z owocami

Śniadanie do łóżka #219: Jabłk…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Przepisy z tych kategorii

Koktajl jeżynowy z kokosem

Koktajl jeżynowy z kokosem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tort „Pożegnanie lata”

Tort „Pożegnanie lata…

food² food²
Food Square

Tarta z guawą i mango

Tarta z guawą i mango

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Ciasto ze sliwkami i budyniem
3

Ciasto ze sliwkami i budyniem

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Deser malinowo – lodowy

Deser malinowo – lodowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Masełko

Masełko "Raffaello"

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit