Drożdżowe kluski parowane polane sosem jagodowym

Zdjęcie - Drożdżowe kluski parowane polane sosem jagodowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie ma nic lepszego niż drożdżowe kluski parowane. Proste, a jakie pyszne, można polewać je dowolnymi sosami, jak kto lubi. Przepis pochodzi z starej książki kucharskiej. To kolejna perła z lamusa, smak dzieciństwa, palce lizać!

Składniki na kluski parowane:
40 dag mąki pszennej
2 dag drożdży
2 jajka
5 dag margaryny
około 1/4 litra mleka
5 dag cukru kryształu
sól

Kompot z czarnych jagód:
40 dag jagód
15-20 dag cukru kryształu
1/2 litra wody

Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wlać ciepłe mleko, rozmieszać z drożdżami i szczyptą soli, zrobić rozczyn, którego gęstość powinna odpowiadać gęstości śmietany. Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać żółtka. Wyrabiać ciasto, aż ukażą się pęcherzyki. Dodać stopiony tłuszcz, chwilę jeszcze wyrabiać. Gdyby ciasto było za gęste, dodać trochę ciepłej wody. Ciasto pozostawić w cieple do wyrośnięcia (musi dwukrotnie podwoić swoją objetość).

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, lekko rozwałkować na grubość 2 cm, wykrawać szklanką lub kieliszkiem od wina krążki. Pozostawić na stolnicy, aby podrosły, przykryć czystą ściereczką.

Przygotować naczynie z wrzącą wodą (czystą ścierkę lnianą przymocować do brzegów naczynia) , ja używam do parowania garnka na parę. Kluski układać po kilka na lnianej ścierce lub w garnku na parę, przykryć pokrywką i gotować 4-5 minut. Gorące kluski można polać kompotem np. z jagód, masłem zrumienionym z bułką tartą albo sosem mięsnym. Kluski parowane można także nadziewać dowolną marmoladą.

Kompot z czarnych jagód:  jagody przebrać, odrzucić listki, opłukać na cedzaku pod bieżącą wodą. W garnku zagotować cukier z wodą aż zrobi się syrop. Jagody wsypać do słoików, mniej więcej do 4/5 wysokości i zalać syropem. Zamknąć słoiki i pasteryzować około 25 minut.

Smacznego:-)

Zdjęcie - Drożdżowe kluski parowane polane sosem jagodowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowe kluski parowane polane sosem jagodowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowe kluski parowane polane sosem jagodowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowe kluski parowane polane sosem jagodowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Surówka z marchwi, selera naciowego i grejpfruta

Surówka z marchwi, selera naci…

figmara figmara
figowe smaki

Drożdżowe zawijane bułeczki ze śliwkami, jabłkami, rodzynkami i migdałami

Drożdżowe zawijane bułeczki ze…

duszek duszek
Potrawy regionalne

Koktajl bananowy

Koktajl bananowy

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Deser a'la szarlotka z kremem
1

Deser a'la szarlotka z kremem

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Pączki - pyszne, puszyste, orkiszowe
2

Pączki - pyszne, puszyste, ork…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kluski na parze

Kluski na parze

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Przepisy z tych kategorii

Faworki trydenckie

Faworki trydenckie

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Churros czekoladowe

Churros czekoladowe

Dzi Dzi
karmelowy

Chrusciki kakaowe

Chrusciki kakaowe

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Tawa tawas

Tawa tawas

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Deser a'la szarlotka z kremem
1

Deser a'la szarlotka z kremem

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Pączki - pyszne, puszyste, orkiszowe
2

Pączki - pyszne, puszyste, ork…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit