Drożdżowe kluski parowane polane sosem jagodowym

Zdjęcie - Drożdżowe kluski parowane polane sosem jagodowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie ma nic lepszego niż drożdżowe kluski parowane. Proste, a jakie pyszne, można polewać je dowolnymi sosami, jak kto lubi. Przepis pochodzi z starej książki kucharskiej. To kolejna perła z lamusa, smak dzieciństwa, palce lizać!

Składniki na kluski parowane:
40 dag mąki pszennej
2 dag drożdży
2 jajka
5 dag margaryny
około 1/4 litra mleka
5 dag cukru kryształu
sól

Kompot z czarnych jagód:
40 dag jagód
15-20 dag cukru kryształu
1/2 litra wody

Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wlać ciepłe mleko, rozmieszać z drożdżami i szczyptą soli, zrobić rozczyn, którego gęstość powinna odpowiadać gęstości śmietany. Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać żółtka. Wyrabiać ciasto, aż ukażą się pęcherzyki. Dodać stopiony tłuszcz, chwilę jeszcze wyrabiać. Gdyby ciasto było za gęste, dodać trochę ciepłej wody. Ciasto pozostawić w cieple do wyrośnięcia (musi dwukrotnie podwoić swoją objetość).

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, lekko rozwałkować na grubość 2 cm, wykrawać szklanką lub kieliszkiem od wina krążki. Pozostawić na stolnicy, aby podrosły, przykryć czystą ściereczką.

Przygotować naczynie z wrzącą wodą (czystą ścierkę lnianą przymocować do brzegów naczynia) , ja używam do parowania garnka na parę. Kluski układać po kilka na lnianej ścierce lub w garnku na parę, przykryć pokrywką i gotować 4-5 minut. Gorące kluski można polać kompotem np. z jagód, masłem zrumienionym z bułką tartą albo sosem mięsnym. Kluski parowane można także nadziewać dowolną marmoladą.

Kompot z czarnych jagód:  jagody przebrać, odrzucić listki, opłukać na cedzaku pod bieżącą wodą. W garnku zagotować cukier z wodą aż zrobi się syrop. Jagody wsypać do słoików, mniej więcej do 4/5 wysokości i zalać syropem. Zamknąć słoiki i pasteryzować około 25 minut.

Smacznego:-)

Zdjęcie - Drożdżowe kluski parowane polane sosem jagodowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowe kluski parowane polane sosem jagodowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowe kluski parowane polane sosem jagodowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowe kluski parowane polane sosem jagodowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Rabarbarowe róże

Rabarbarowe róże

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Truskawkowy torcik na Dzień Mamy

Truskawkowy torcik na Dzień Ma…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto kruche z rabarbarem, malinami i bezą
1

Ciasto kruche z rabarbarem, ma…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Ciasto z rabarbarem i cynamonem
1

Ciasto z rabarbarem i cynamone…

Beti Beti
kruche babeczki

Placuszki jabłkowo-bananowe
2

Placuszki jabłkowo-bananowe

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Beztłuszczowe muffiny z rabarbarem

Beztłuszczowe muffiny z rabarb…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Przepisy z tych kategorii

Majowe wakacje, rewelacje i kakaowy pudding chia. Z malinami

Majowe wakacje, rewelacje i ka…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Placuszki jabłkowo-bananowe
2

Placuszki jabłkowo-bananowe

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kompot z rabarbaru i jabłek

Kompot z rabarbaru i jabłek

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Lemoniada ogórkowa
1

Lemoniada ogórkowa

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Ciasto z masą migdałową, rabarbarem i  owocami

Ciasto z masą migdałową, rabar…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Kompot z rabarbaru, malin i mięty

Kompot z rabarbaru, malin i mi…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków