Drożdżowe kluski parowane polane sosem jagodowym

Zdjęcie - Drożdżowe kluski parowane polane sosem jagodowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie ma nic lepszego niż drożdżowe kluski parowane. Proste, a jakie pyszne, można polewać je dowolnymi sosami, jak kto lubi. Przepis pochodzi z starej książki kucharskiej. To kolejna perła z lamusa, smak dzieciństwa, palce lizać!

Składniki na kluski parowane:
40 dag mąki pszennej
2 dag drożdży
2 jajka
5 dag margaryny
około 1/4 litra mleka
5 dag cukru kryształu
sól

Kompot z czarnych jagód:
40 dag jagód
15-20 dag cukru kryształu
1/2 litra wody

Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wlać ciepłe mleko, rozmieszać z drożdżami i szczyptą soli, zrobić rozczyn, którego gęstość powinna odpowiadać gęstości śmietany. Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać żółtka. Wyrabiać ciasto, aż ukażą się pęcherzyki. Dodać stopiony tłuszcz, chwilę jeszcze wyrabiać. Gdyby ciasto było za gęste, dodać trochę ciepłej wody. Ciasto pozostawić w cieple do wyrośnięcia (musi dwukrotnie podwoić swoją objetość).

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, lekko rozwałkować na grubość 2 cm, wykrawać szklanką lub kieliszkiem od wina krążki. Pozostawić na stolnicy, aby podrosły, przykryć czystą ściereczką.

Przygotować naczynie z wrzącą wodą (czystą ścierkę lnianą przymocować do brzegów naczynia) , ja używam do parowania garnka na parę. Kluski układać po kilka na lnianej ścierce lub w garnku na parę, przykryć pokrywką i gotować 4-5 minut. Gorące kluski można polać kompotem np. z jagód, masłem zrumienionym z bułką tartą albo sosem mięsnym. Kluski parowane można także nadziewać dowolną marmoladą.

Kompot z czarnych jagód:  jagody przebrać, odrzucić listki, opłukać na cedzaku pod bieżącą wodą. W garnku zagotować cukier z wodą aż zrobi się syrop. Jagody wsypać do słoików, mniej więcej do 4/5 wysokości i zalać syropem. Zamknąć słoiki i pasteryzować około 25 minut.

Smacznego:-)

Zdjęcie - Drożdżowe kluski parowane polane sosem jagodowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowe kluski parowane polane sosem jagodowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowe kluski parowane polane sosem jagodowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowe kluski parowane polane sosem jagodowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sernik z gotowanym budyniem

Sernik z gotowanym budyniem

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Brownies z malinami

Brownies z malinami

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Mus czekoladowy z awokado i kawałkami banana
1

Mus czekoladowy z awokado i ka…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Naleśniki bananowo-jaglane

Naleśniki bananowo-jaglane

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Koktajl z mango, kiwi i marakui

Koktajl z mango, kiwi i maraku…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Kokosowy budyń jaglany z owocami

Kokosowy budyń jaglany z owoca…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Przepisy z tych kategorii

Koktajl  rozgrzewający  na bazie kaszy jaglanej

Koktajl rozgrzewający na baz…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Sposób na detoks - koktajl zielony

Sposób na detoks - koktajl zie…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Lekka modra kapusta duszona z jabłkami i gruszkami

Lekka modra kapusta duszona z…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Koktajl przyspieszający metabolizm z owocami leśnymi.

Koktajl przyspieszający metabo…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Zielony koktajl ze szpinakiem

Zielony koktajl ze szpinakiem

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Zielony koktajl szpinakowo-bananowy
1

Zielony koktajl szpinakowo-ban…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii