Drożdżowe kluski parowane polane sosem jagodowym

Zdjęcie - Drożdżowe kluski parowane polane sosem jagodowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie ma nic lepszego niż drożdżowe kluski parowane. Proste, a jakie pyszne, można polewać je dowolnymi sosami, jak kto lubi. Przepis pochodzi z starej książki kucharskiej. To kolejna perła z lamusa, smak dzieciństwa, palce lizać!

Składniki na kluski parowane:
40 dag mąki pszennej
2 dag drożdży
2 jajka
5 dag margaryny
około 1/4 litra mleka
5 dag cukru kryształu
sól

Kompot z czarnych jagód:
40 dag jagód
15-20 dag cukru kryształu
1/2 litra wody

Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wlać ciepłe mleko, rozmieszać z drożdżami i szczyptą soli, zrobić rozczyn, którego gęstość powinna odpowiadać gęstości śmietany. Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać żółtka. Wyrabiać ciasto, aż ukażą się pęcherzyki. Dodać stopiony tłuszcz, chwilę jeszcze wyrabiać. Gdyby ciasto było za gęste, dodać trochę ciepłej wody. Ciasto pozostawić w cieple do wyrośnięcia (musi dwukrotnie podwoić swoją objetość).

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, lekko rozwałkować na grubość 2 cm, wykrawać szklanką lub kieliszkiem od wina krążki. Pozostawić na stolnicy, aby podrosły, przykryć czystą ściereczką.

Przygotować naczynie z wrzącą wodą (czystą ścierkę lnianą przymocować do brzegów naczynia) , ja używam do parowania garnka na parę. Kluski układać po kilka na lnianej ścierce lub w garnku na parę, przykryć pokrywką i gotować 4-5 minut. Gorące kluski można polać kompotem np. z jagód, masłem zrumienionym z bułką tartą albo sosem mięsnym. Kluski parowane można także nadziewać dowolną marmoladą.

Kompot z czarnych jagód:  jagody przebrać, odrzucić listki, opłukać na cedzaku pod bieżącą wodą. W garnku zagotować cukier z wodą aż zrobi się syrop. Jagody wsypać do słoików, mniej więcej do 4/5 wysokości i zalać syropem. Zamknąć słoiki i pasteryzować około 25 minut.

Smacznego:-)

Zdjęcie - Drożdżowe kluski parowane polane sosem jagodowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowe kluski parowane polane sosem jagodowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowe kluski parowane polane sosem jagodowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowe kluski parowane polane sosem jagodowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką

Ciasto z rabarbarem i migdałow…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pastiera Napoletana - neapolitański placek z nadzieniem z pszenicy i ricotty

Pastiera Napoletana - neapolit…

food² food²
Food Square

Szarlotka żurawinowa

Szarlotka żurawinowa

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Karpatka
1

Karpatka

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Babka cytrynowa na maśle
3

Babka cytrynowa na maśle

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Przepisy z tych kategorii

Sernik z jabłkami
3

Sernik z jabłkami

Beti Beti
kruche babeczki

Żurawiny, jabłka i gruszki pod kruszonką
2

Żurawiny, jabłka i gruszki pod…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Napój izotoniczny na wodzie kokosowej z różową cytryną
2

Napój izotoniczny na wodzie ko…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Czekoladowe muffinki bananowe
2

Czekoladowe muffinki bananowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pudding figowy z jabłkami
2

Pudding figowy z jabłkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Comber jagnięcy w cieście francuskim
1

Comber jagnięcy w cieście fran…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena