Drożdżowe kluski parowane polane sosem jagodowym

Zdjęcie - Drożdżowe kluski parowane polane sosem jagodowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie ma nic lepszego niż drożdżowe kluski parowane. Proste, a jakie pyszne, można polewać je dowolnymi sosami, jak kto lubi. Przepis pochodzi z starej książki kucharskiej. To kolejna perła z lamusa, smak dzieciństwa, palce lizać!

Składniki na kluski parowane:
40 dag mąki pszennej
2 dag drożdży
2 jajka
5 dag margaryny
około 1/4 litra mleka
5 dag cukru kryształu
sól

Kompot z czarnych jagód:
40 dag jagód
15-20 dag cukru kryształu
1/2 litra wody

Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wlać ciepłe mleko, rozmieszać z drożdżami i szczyptą soli, zrobić rozczyn, którego gęstość powinna odpowiadać gęstości śmietany. Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać żółtka. Wyrabiać ciasto, aż ukażą się pęcherzyki. Dodać stopiony tłuszcz, chwilę jeszcze wyrabiać. Gdyby ciasto było za gęste, dodać trochę ciepłej wody. Ciasto pozostawić w cieple do wyrośnięcia (musi dwukrotnie podwoić swoją objetość).

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, lekko rozwałkować na grubość 2 cm, wykrawać szklanką lub kieliszkiem od wina krążki. Pozostawić na stolnicy, aby podrosły, przykryć czystą ściereczką.

Przygotować naczynie z wrzącą wodą (czystą ścierkę lnianą przymocować do brzegów naczynia) , ja używam do parowania garnka na parę. Kluski układać po kilka na lnianej ścierce lub w garnku na parę, przykryć pokrywką i gotować 4-5 minut. Gorące kluski można polać kompotem np. z jagód, masłem zrumienionym z bułką tartą albo sosem mięsnym. Kluski parowane można także nadziewać dowolną marmoladą.

Kompot z czarnych jagód:  jagody przebrać, odrzucić listki, opłukać na cedzaku pod bieżącą wodą. W garnku zagotować cukier z wodą aż zrobi się syrop. Jagody wsypać do słoików, mniej więcej do 4/5 wysokości i zalać syropem. Zamknąć słoiki i pasteryzować około 25 minut.

Smacznego:-)

Zdjęcie - Drożdżowe kluski parowane polane sosem jagodowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowe kluski parowane polane sosem jagodowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowe kluski parowane polane sosem jagodowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowe kluski parowane polane sosem jagodowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Jogurtowe z marchewką

Jogurtowe z marchewką

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Torcik

Torcik "Igloo"

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Rafaello z białą czekoladą

Rafaello z białą czekoladą

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Korzenne ciastka z amarantusa i orzechów włoskich

Korzenne ciastka z amarantusa…

food² food²
Food Square

Biszkoptowa rolada piernikowa z pistacjami

Biszkoptowa rolada piernikowa…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto mocno pomarańczowe z bitą śmietaną

Ciasto mocno pomarańczowe z bi…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Chlebek bananowy z żurawiną

Chlebek bananowy z żurawiną

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Kruche ciastka z żurawiną

Kruche ciastka z żurawiną

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Chutney z pigwy, jabłek i owoców dzikiej róży - Ambition, kuchnia z dbałością

Chutney z pigwy, jabłek i owoc…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Pomysły na własnoręcznie przygotowane prezenty świąteczne

Pomysły na własnoręcznie przyg…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Imbirowe ciasto z gruszkami

Imbirowe ciasto z gruszkami

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Śniadanie do łóżka #226: Owsiane ciasteczka z żurawiną

Śniadanie do łóżka #226: Owsia…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu