Kawowe lody jogurtowe i polewa z czarnej porzeczki
Podobne lody robiłam już wcześniej - przepis podstawowy od Cudawianki.Używałam tylko innego jogurtu.Lody wyszły pyszne, w smaku takie jak sobie wyobrażałam - i jogurtowe i kawowe :)
A polewa z czarnej porzeczki świetnie się komponuje.
lody jogurtowe (kawowe):
500 gram kawowego puszystego jogurtu smakowego (ja miałam kremowy z Lidla)180 ml śmietany 30% (dałam 200 g)łyżeczka miodu2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
wymieszałam razem śmietanę z jogurtem. Dodałam miód, kawę, a następnie wlałam masę do maszyny do lodów. Postępowałam zgodnie z instrukcją. Gotowe lody zamroziłam chwilę w zamrażarce.
Sos z czarnej porzeczki do słoików (na zimę):2 kg czarnej porzeczki1/2 kg cukru żelującego1 laska cynamonu1/2 kg cukru
Porzeczki i cynamon zalać wodą w garnku - tyle, żeby były przykryte - nie obierać. Gotować 20 minut, przetrzeć przez sito. Dodać cukier żelujący i cukier, gotować 5 minut. Przelać do małych słoiczków, pasteryzować 15 minut.
rok temu zajadaliśmy się jajkami po kardynalsku: