Szaszłyki drobiowe
Nie mam dzisiaj zbyt wiele czasu na wpis dlatego krótka notka na temat szybkiego obiadu. Nie jest to nic niezwykłego ale mięso kurczaka nadziane na patyczki szaszłykowe bardzo się podobało i było ciekawym urozmaiceniem tradycyjnego obiadu. Mięso marynowane w oliwie i soku z cytryny stało się kruche a od czosnku i ziół aromatyczne. Jest to napewno jeden z 1000 sposobów na jaki można przyrządzić kurczaka:)
Składniki:
- 800 g filetów z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sok i skóra starta z 1 cytryny
- łyżeczka tymianku
- sól, pieprz
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na długie paski. Czosnek obrać i posiekać. Oliwę wymieszać w misce z 2 łyżkami soku z cytryny, 1 łyżeczką skórki i czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem, dodać tymianek. Włożyć mięso i odstawić na 3 godziny. Kurczaka osączyć i nabić na zwilżone wodą patyczki szaszłykowe. Smażyć na patelni grillowej, od czasu do czasu odwracając.
Smacznego:)