Panna cotta z musem śliwkowym z nutką cynamonu
I jeszcze jedna letnia panna cotta...
Składniki:600 g śmietanki kremówki (30%)300 g mleka tłustego6 łyżeczeki żelatyny1 laska waniliikawałek cynamonu 1/2 szklanki cukru
1/2 kg śliwek1 galaretka owocowa (u mnie brzoskwiniowa)1 łyżka brązowego cukru3 łyżeczki żelatyny1/2 łyżeczki cynamonu
Wypestkowane śliwki zalać wodą w garnku, gotować do miękkości. Zmiksować, dodać wodę do objętości 1 litra, wsypać galaretkę i żelatynę, mieszać do rozpuszczenia, ostudzić, dodać cynamon.
Przekrojoną wanilię zagotować ze śmietanką, mlekiem, cynamonem i cukrem.Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody.Do gorącej śmietanki dodać żelatynę i dobrze rozpuścić. Ostudzić, wyjąć wanilię i cynamon.
W dużej formie albo w szklaneczkach wylewać na przemian mus śliwkowy i masę śmietankową, czekając za każdym razem na zastygnięcie poprzedniej warstwy, włożyć do lodówki na 3-4 godziny.
Wyjąć i podawać.Smacznego :)
rok temu piekliśmy ciasteczka z resztek: