Ocet śliwkowy

Zdjęcie - Ocet śliwkowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Aromatyczny ocet śliwkowy doskonały do sałatek, mięs czy ryb bardzo polecam.


  • 2 kg dużych twardych śliwek
  • 3/4 kg cukru + cukier do zasypania śliwek w słoiczkach
  • 500 ml octu jabłkowego
  • 500 ml octu spirytusowego
  • 1 cytryna


Twarde śliwki po przekrajać na pół i powyciągać pestki. Śliwki wrzucić do dużego słoika, ocet zagotować z cukrem do rozpuszczenia - i skórką z cytryny następnie zalać nim śliwki - zakręcić słoik. Po dwóch dniach śliwki powkładać do słoiczków i zasypać każdy dwoma łyżkami cukru - zakręcić, pasteryzować 20 minut od zagotowania. Wyjąć na ręcznik odwracając do góry dnem i przykryć nim. Tak pozostawić do wystygnięcia.


Ocet przecedzić przez gazę i wlać do butelek - zakręcić i przechowywać w chłodnym miejscu.

Dodawać do sałatek ryb i mięs jak również do chutney itp.

 

Smacznego


Wydrukuj przepis

Przepisy z tych kategorii

Dżem śliwkowy
2

Dżem śliwkowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Dżem z aronii ze śliwką
1

Dżem z aronii ze śliwką

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Powidła- szybkie, łatwe i pyszne
2

Powidła- szybkie, łatwe i pysz…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pieczone powidła śliwkowe
2

Pieczone powidła śliwkowe

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Powidła śliwkowe (niskosłodzone)
1

Powidła śliwkowe (niskosłodzon…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Powidła śliwkowe z piekarnika
2

Powidła śliwkowe z piekarnika

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary