Ocet śliwkowy
Aromatyczny ocet śliwkowy doskonały do sałatek, mięs czy ryb bardzo polecam.
- 2 kg dużych twardych śliwek
- 3/4 kg cukru + cukier do zasypania śliwek w słoiczkach
- 500 ml octu jabłkowego
- 500 ml octu spirytusowego
- 1 cytryna
Twarde śliwki po przekrajać na pół i powyciągać pestki. Śliwki wrzucić do dużego słoika, ocet zagotować z cukrem do rozpuszczenia - i skórką z cytryny następnie zalać nim śliwki - zakręcić słoik. Po dwóch dniach śliwki powkładać do słoiczków i zasypać każdy dwoma łyżkami cukru - zakręcić, pasteryzować 20 minut od zagotowania. Wyjąć na ręcznik odwracając do góry dnem i przykryć nim. Tak pozostawić do wystygnięcia.
Ocet przecedzić przez gazę i wlać do butelek - zakręcić i przechowywać w chłodnym miejscu.
Dodawać do sałatek ryb i mięs jak również do chutney itp.
Smacznego