Paszteciki z pieczoną dynią
Paszteciki z pieczoną dynią na ostro z mięciutkim ciastem, i chrupiącą skórką takie jeszcze cieplutkie pycha ... choć na zimno też smakują wyśmienicie. polecam
Na farsz:
2,30 kg dyni po oczyszczeniu 1,30 po upieczeniu 600g
4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
2 łyżeczki suszonych pomidorów w proszku
4 suszone papryczki chili
3 łyżki suszonej bazylii
5 kropel tabasco
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
Na ciasto:
1 szklanka mleka
8 g suchych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka oliwy
310 g mąki pszennej + do posypania
Ponadto:
2 łyżki masła +1 łyżka oliwy
papier do pieczenia
Dynię obrać i pokroić w grube plastry, do moździerza wrzucić wszystkie przyprawy dodać pokrojone drobno papryczki chili, czosnek oraz oliwę i tabasco wszystko utrzeć i wysmarować tym dynie. Ułożyć dynie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 45 minut do miękkości. Wystudzić dynię i rozgnieść widelcem dodać łyżeczkę miodu i wymieszać - odstawić.
Ciepłe mleko wlać do miseczki dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i wymieszać na końcu dodać suche drożdże - ponownie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do drugiej miski wsypać mąkę, sól, oliwę i wbić jajko dodać wyrośnięte drożdże - wyrobić ciasto. Ciasto przełożyć do miski posmarować masłem lub oliwą przykryć oliwą spożywczą i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przerobić je, następnie podzielić na dwie części i zrolować w wałeczki - rozwałkować je w prostokąty o grubości ciasta ok 4 mm farsz wyłożyć wzdłuż przez środek i założyć ciasto. Pokroić na paszteciki które przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować je roztopionym masłem z oliwą . Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 20 minut do zrumienienia się.
Smacznego