Delikatne mięso dorsza ma neutralny smak, dlatego można go przyrządzać na wiele sposobów. Dzisiaj przygotowałam dorsza na sposób włoski. Ta prosta potrawa z dodatkiem ostrej papryczki, czosnku, ziół i tartej bułki, na pewno warta jest wypróbowania.
Po Andrzejkach już spokojnie można zacząć świąteczne przygotowania. Ponieważ śledzie lubię chyba każde, mogę je jeść o każdej porze dnia, więc myślę, że to od nich powinnam zacząć:-) Proponuję po szwedzku
Po Andrzejkach już spokojnie można zacząć świąteczne przygotowania. Ponieważ śledzie lubię chyba każde, mogę je jeść o każdej porze dnia, więc myślę, że to od nich powinnam zacząć:-) Proponuję po szwedzku
Chociaż na pierwszy rzut oka sałatka ta wygląda bardzo tradycyjnie (śledzie, korniszony, jabłko), to jednak przyprawa curry nadaje tu intrygującej nuty. Duńczycy lubią curry, a dzięki dalekomorskim wyprawom, orientalne przyprawy gościły na ich stołach już w XIX wieku. Sądzę, że ta wyrazista w smaku, lekko orzeźwiająca i sycąca sałatka znakomicie wpisuje się także w nasze polskie smaki :)
Jest uniwersalna i pasuje do wielu dań, a dodatkowo ma piękny kolor, który zawdzięcza ultraprozdrowotnym antocyjanom o silnie przeciwutleniającym działaniu :)
Ciepła i pożywna kanapka na śniadanie. Smaczna, prosta do zrobienia. Można ją urozmaicić dodając do środka plaster pomidora i ogórka. To wersja najprostsza, ale smakowita. Polecam.
Spróbujcie, czy Wam będzie pasował taki dodatek do obiadu lub jako samodzielna przekąska. Marchewki doskonale sprawdzą się na świątecznym obiedzie i w sezonie grillowym. Mniam!
Zupa gołąbkowa powinna posmakować wszystkim zwolennikom sycących, mięsnych zup oraz... gołąbków, oczywiście. Połączenie kapusty, mięsa i ryżu jest tak dobre i uniwersalne, że sprawdza się świetnie także w zupie. Jest gęsta, „konkretna” i w zupełności wystarcza na cały obiad. Warto wypróbować :)
Idealnie mięciutkie, rozpływające się w ustach mięso w pysznym sosie - to właśnie żeberka. Chyba wszyscy je lubią. Sama je uwielbiam, choć bardzo rzadko je robię. Jest to danie niestety dość kaloryczne, jednak pogoda za oknem całkowicie usprawiedliwia ochotę na takie jedzonko.
Wyszedł wyższy niż szerszy czyli w amerykańskich proporcjach. Biszkopt jest raczej ciężki, ale za to krem delikatny i słodki. Jednak najprzyjemniejszym momentem przygotowania tortu jest nakładanie kremu, który daje się łatwo formować i jest idealnie biały i błyszczący. Dla mnie lukrowanie tortu było czystą przyjemnością.
Jednym z takich słodkości, które uwielbiam od czasów dzieciństwa są bajaderki, zwane również ziemniaczkami.
Każda wizyta w cukierni kończy się zakupieniem „do ręki” takiego ziemniaczka, który w moich ustach znika w tempie ekspresowym.
Niesamowicie słodkie, ale nie mdłe i nieziemsko kaloryczne :D
W cukierniach cena czasami „powala” a w domu możemy zrobić równie pyszne ” za marne grosze „.
A dlaczego?
Bo te słodkości robi się z resztek!
Ketchup wyszedł dość ostry, mimo, że dałam tylko pół łyżeczki chili. Radzę wziąć to pod uwagę, jeśli nie przepadacie za pikantnymi potrawami lub planujecie przyrządzić go dla całej rodziny :)
Ogórek obok kapusty i buraka to najpopularniejsze warzywo w Polsce.Wiekszosc z nas uwielbia mizerie.Warto pokusic sie jednak o male urozmaicenie i przyrzadzic je na inny sposob.