Żeberka duszone z cebulą

Żeberka duszone z cebulą
Zdjęcie - Zeberka duszone z cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Idealnie mięciutkie,rozpływające się w ustach mięso w pysznym sosie-to właśnie żeberka.Chyba wszyscy je lubią.Sama je uwielbiam,choć bardzo rzadko je robię.Jest to danie niestety dość kaloryczne ,jednak pogoda za oknem całkowicie usprawiedliwia ochotę na takie jedzonko. Może właśnie ta częstotliwość sprawia,że są witane z takim entuzjazmem,gdy tylko pojawią się na stole.Mąż był zachwycony,ja również,bo za jednym zamachem zrobiłam 3 obiady,a żeberka co dzień były coraz to lepsze.

Składniki:

Zdjęcie - Zeberka duszone z cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami1.200-1.500 g chudych żeberek
3 cebule
3 łyżki mąki
tłuszcz
2-3 listki laurowe
4-5 kulek ziela angielskiego
sól,pieprz

Wykonanie:
  • mięso umyć,osuszyć,pokroić na kawałki z 2-ma kostkami.Posolić i oprószyć pieprzem.Obtoczyć w mące,nadmiar strzepnąć i mocno zrumienić z obu stron
  • przełożyć do rondla i na tym samym tłuszczu zrumienić cebulę pokrojoną w piórka,następnie dodać ją do żeberek,podlać wodą dodać listek laurowy i ziele angielskie.Dusić pod przykryciem około 1,5 godziny,aż mięso będzie miękkie,tak miekkie,by odstawało od kostek
  • podawać na goraco z ziemniakami lub kaszą na sypko i odpowiednimi surówkami,kiszoną kapustą lub buraczkami
SMACZNEGO!

Kategorie przepisów