Zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa powinna posmakować wszystkim zwolennikom sycących, mięsnych zup oraz... gołąbków, oczywiście. Połączenie kapusty, mięsa i ryżu jest tak dobre i uniwersalne, że sprawdza się świetnie także w zupie. Jest gęsta, „konkretna” i w zupełności wystarcza na cały obiad. Warto wypróbować :)

Zdjęcie - Zupa gołąbkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
ZUPA GOŁĄBKOWA
(4 porcje)
300g mielonego mięsa,
500g kapusty,
100g ryżu,
2 marchewki,
1 pietruszka,
kawałek selera, kawałek pora (ok. 5-6cm),
1 cebula,
2 solidne łyżki koncentratu pomidorowego,
5 szklanek wody,
sól i pieprz,
domowa vegeta,
1-2 łyżki śmietany,
1 łyżka oleju lub klarowanego masła

Marchew, seler i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Por i cebulę posiekać. Kapustę pokroić w kostkę.
W garnku zagotować wodę, wrzucić wszystkie warzywa poza cebulą i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu około 30 minut.
Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i podsmażyć na nim mięso z cebulą. Dodać do garnka z warzywami. Dodać sól, pieprz i domową vegetę do smaku. Wsypać ryż i gotować razem ok. 15 minut, aż ryż będzie miękki. W razie potrzeby dolać więcej wody.
Śmietanę rozrobić w kilku łyżkach zupy i wlać do garnka. Całość wymieszać i ewentualnie ponownie doprawić.


(na podstawie przepisu stąd, z moimi zmianami)


Zdjęcie - Zupa gołąbkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów