Gulasz z fasolki szparagowej z kiełbasą
Łatwa i w miarę szybka potrawka na bazie fasolki szparagowej i kiełbasy to świetna propozycja na niedrogi obiad w środku tygodnia. Warto przygotować ją właśnie teraz, kiedy fasolka i papryka są najtańsze. Idealnym dodatkiem do takiego „gulaszu” będą ziemniaki albo pieczywo :)
GULASZ Z FASOLKI SZPARAGOWEJ Z KIEŁBASĄ
(4 porcje)
500g żółtej fasolki szparagowej,
400g kiełbasy,
1 strąk czerwonej papryki,
1 strąk zielonej papryki,
1 strąk pomarańczowej papryki,
1 puszka krojonych pomidorów,
½ szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego,
2 łyżki oleju,
2 łyżki śmietany,
1 łyżka mąki,
sól i pieprz,
szczypta suszonego majeranku i tymianku,
natka pietruszki
Fasolkę oczyścić, usunąć końcówki, pokroić na mniejsze kawałki. W garnku zagotować wodę, wrzucić fasolkę i gotować 5-7 minut. Odcedzić.
Cebulę posiekać. Papryki oczyścić i pokroić w paski.
W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i paprykę. Smażyć na średnim ogniu kilka minut, aż cebula się zeszkli. Dodać fasolkę i pomidory z puszki, wlać bulion, doprawić solą, pieprzem i ziołami. Dusić pod przykryciem około 10 minut.
Kiełbasę pokroić w plasterki i lekko podsmażyć na drugiej patelni, bez dodatku tłuszczu. Dodać do warzyw i dusić kolejne 10 minut.
Śmietanę rozmieszać z mąką i dodać do gulaszu, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze krótką chwilę, aż sos się zagęści. W razie potrzeby jeszcze raz doprawić. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
(przepis z książeczki „Gulasze i potrawki” H. Szymanderskiej z moimi zmianami)