Bajaderki / ziemniaczki

Jednym z takich słodkości, które uwielbiam od czasów dzieciństwa są bajaderki, zwane również ziemniaczkami.

Każda wizyta w cukierni kończy się zakupieniem „do ręki” takiego ziemniaczka, który w moich ustach znika w tempie ekspresowym.

Niesamowicie słodkie, ale nie mdłe i nieziemsko kaloryczne :D

W cukierniach cena czasami „powala” a w domu możemy zrobić równie pyszne ” za marne grosze „.

A dlaczego?

Bo te słodkości robi się z resztek!

Resztek ciast , ciastek, okruchów , które zostają po innych wypiekach … a nawet z ciasta, któremu „przytrafił” się zakalec!

Spróbujcie!

Na pewno nie pożałujecie!

  Zdjęcie - Bajaderki / ziemniaczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* pokruszone ciasta, ciastka, muffinki ( bez żadnych mas i kremów! ) – 400 g

* pokruszone herbatniki – 100 g

* mleko – 1/3 szkl

* cukier – 1/4 szkl

* posiekane orzechy- 1 garstka

* marmolada truskawkowa – ok. 150 g

* masło – 70 g

* olej do ciasta migdałowy – 1 łyżeczka

* kokos – do obtoczenia

Zdjęcie - Bajaderki / ziemniaczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Pokruszone ciasta i herbatniki mieszamy ze sobą ( absolutnie nie muszą , nawet nie powinny być pokruszone na pył! ).

Mleko gotujemy na wolnym ogniu, dodajemy masło, lekko studzimy, a następnie wlewamy do ciast.

Dodajemy marmoladę, olejek migdałowy i posiekane orzechy ,  następnie wszystko razem ugniatamy na masę.

Z przygotowanej masy formujemy średniej wielkości kulki, a następnie obtaczamy w podprażonych wiórkach kokosowych.

Odstawiamy do lodówki do schłodzenia, a następnie zajadamy ze smakiem!

Pycha!

Smacznego!

Zdjęcie - Bajaderki / ziemniaczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy