Kanie w sosie pomidorowym
Chyba nie będę monotematyczna, jeśli znów napiszę o kaniach? Cóż poradzę na to że bardzo je lubię i ostatnio tylko je znajduję wychodząc na grzyby? :-)
Ciągle jadłam kanie smażone, które są pyszne, ale miałam ochotę zrobić z nich coś innego. Na dodatek coś co się szybko ugotuje bo bardzo głodna byłam.
Zrobiłam sobie kanie w sosie pomidorowym z kuskusem, szybkie, pożywne i zdrowe :-)
Składniki (trzeba dopasować pod siebie, do ilości osób):
- kanie (ja zrobiłam z 2 małych),
- olej,
- 3 małe cebule lub 1 duża,
- domowy sok lub przecier pomidorowy,
- przyprawy ulubione dodawane do sosu pomidorowego (u mnie były to: pieprz ziołowy, sól, pieprz czarny, czosnek, szczypiorek, koperek).
Wykonanie:
Kanie pokroić na ćwiartki, posolić, popieprzyć. Usmażyć na złoto na oleju. Cebulę pokroić w plastry, dołożyć do kań, chwilę razem smażyć, zalać pomidorami. Gotować do odparowania części płynu. W tzw. międzyczasie naszykować kuskus (zalać wrzątkiem ok 1 cm, ponad kaszę, przykryć). Sos doprawić do smaku, dodać koperku. Na talerz wyłożyć kuskus, polać sosem z boczniakami i zjadać ze smakiem :-)
Smacznego!!!