Cannelloni z mięsem i kurkami zapiekane w sosie pomidorowym

Cannelloni z mięsem i kurkami zapiekane w sosie pomidorowym
Zdjęcie - Cannelloni z mięsem i kurkami zapiekane w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jesień zawitała do Szwecji pewnie nawet wcześniej niż do nas. Wszystko pogrążyło się w szarości i deszczu, zimny wiatr zniechęca do długich spacerów, a ja powoli wychodzę z grypy. Te wakacje były naprawdę szalone pod względem odwiedzonych przeze mnie miejsc. Zdążyłam porządnie stęsknić się za domem i charakterystycznymi jesiennymi zapachami.
Od zawsze mam niezwykle wyczulony węch. Konkretne zapachy przywołują miłe i mniej przyjemne wspomnienia. Już nie mogę się doczekać jesiennego Sopotu, woni gotujących się powideł, rozgrzewających zup i co raz dłuższych, już mniej leniwych wieczorów z rozbrzmiewającymi z głośników, pięknymi Kasztanami Edyty Górniak.
Wczoraj zebrałam ostatnią porcję kurek, zamykając prawdopodobnie sezon grzybobrania. Wykorzystałam je do zrobienia pysznych cannelloni- makaronowych rurek wypełnionych mięsnym farszem. Całość zapiekłam pod sosem pomidorowym i przypomniałam sobie jaki to pyszny sposób na obiad. Robię je zdecydowanie zbyt rzadko.
Cannelloni z mięsem i kurami zapiekane w sosie pomidorowym (30 rurek/porcja dla 6 osób) -1 kilogram mielonego mięsa wołowo-wieprzowego - 30 rurek makaronu cannelloni - 200 g kurek - 1 biała cebula - 3 ząbki czosnku - pół łyżeczki pieprzu cayenne - garść świeżej bazylii i świeżego oregano - 1 gałązka świeżego rozmarynu - 1 łyżeczka cynamonu - 150 ml czerwonego wina - 150 g sera feta - 4 łyżki przecieru pomidorowego - sól * - 100 g tartego parmezanu - 2 łyżki masła klarowanego (do smażenia)
Sos pomidorowy - 500 g przecieru pomidorowego - garść świeżej bazylii - garść świeżego oregano - gałązka świeżego rozmarynu - 1 łyżeczka pieprzu cayenne - 1 łyżeczka miodu - 1 ząbek czosnku - sól/pieprz
* z posoleniem czekamy do samego końca, do wypróbowania mięsa, gdyż feta sama w sobie może być już dostatecznie słona

  1. Poszatkuj cebulę i czosnek. Rozgrzej na patelni masło klarowane i wrzuć poszatkowaną cebulę i czosnek. Smaż przez kilka minut aż cebula się zeszli i dodaj opłukane wcześniej i osuszone kurki. Smaż jeszcze kilka minut aż puszczą sok.
  2. Mięso przypraw listkami rozmarynu (w miarę możliwości poszatkowanymi), pieprzem cayenne, cynamonem i poszatkowanymi liśćmi bazylii i oregano. Całość dobrze wymieszaj i dodaj do smażących się kurek.
  3. Mieszaj na patelni aż zmieni kolor z różowego na szarawy i puści sok. Poczekaj aż sok wyparuje (powinno to zająć ok. 10-15 minut) i wtedy dodaj czerwone wino i przecier pomidorowy. Smaż jeszcze kilka minut i dodaj pokrojoną na małe kawałki fetę. Smaż aż się rozpuści i odstaw patelnie z ognia.
  4. Przygotuj sos. Przecier pomidorowy, poszatkowane zioła (bazylię, oregano i rozmaryn), pieprz cayenne, miód i poszatkowany czosnek wrzuć do rondelka. Gotuj na małym ogniu aż połowa wyparuje. Odstaw z ognia. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Prostokątną formę do pieczenia wysmaruj masłem. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  6. Każdą rurkę postaw pionowo na tacce/talerzyku i upychaj mięsny farsz do środka, tak aby wypełnił każdą rurkę w całości. Układaj faszerowane rurki poziomo w natłuszczonej formie, jedna przy drugiej.
  7. Gdy wszystkie rurki już będą obok siebie, zalej całość sosem pomidorowym, posyp parmezanem i wsadź do rozgrzanego piekarnika na 30 minut (lub inny czas sugerowany na opakowaniu canelloni). Makaron nie musi być przedtem gotowany, wkładamy go do piekarnika w surowej formie.
  8. Po upływie czasu gotowania wyjmij formę z piekarnika i za pomocą noża rozdzielaj porcje.
Śliwka

Kategorie przepisów