Ryż smażony z jajkiem i szynką szwarcwaldzką
Usmażyć ugotowany wcześniej ryż z dodatkiem jajka i czego tam się jeszcze chce- pomysł stary jak świat. Idealny na zużycie ryżu, którego ugotowaliśmy po prostu za dużo... A co jeśli powiem Wam, że my tak lubimy tego typu potrawy, że nie czekamy, aż tego ryżu będzie za dużo i gotujemy go od tak? A co jeśli powiem Wam, że taki ryż możemy przygotować w wersji nieco bardziej luksusowej? Powiem Wam, że można, bo w takiej wersji smakuje fantastycznie. Prosto i wykwintnie. Przekonajcie się sami.
Składniki (4-6 porcji):
- 400 g ugotowanego wcześniej ryżu
- 200 g szynki szwarcwaldzkiej
- 2 cebule
- 1 duża marchew
- 2 jajka
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz,
- szczypta tymianku
- 100 ml bulionu warzywnego
- po szczypcie startego twardego, dojrzewającego sera (np. parmezanu) na porcję
I co dalej?:
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną na drobną kostkę cebulę (drobniej niż zrobił to mój Tomek;). Mieszaj ciągle, aż ta się zeszkli i dodaj obraną i startą na tarce marchewkę. Podsmażaj 1 minutę i dodaj ryż. Podsmażaj chwilę i dodaj szynkę szwarcwaldzką pokrojoną w kostkę. Teraz stopniowo wlewaj bulion ciągle mieszając. Wymieszaj wszystko razem i wbij na środek jajka. Rób to na najmniejszym ogniu. Mieszaj energicznie, aby jajko dotarło do całej potrawy i ładnie ją zawiązało. Całą potrawę dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Rozłóż do naczyń i oprósz lekko serem.