Myślałam i wymyśliłam. Lekką sałatkę z sałaty z dodatkiem melona, który przepięknie pachnie. Do tego szyneczka drobiowa pokrojona w cienkie paseczki. Troszkę oliwy i przypraw i mamy to !
Dziś mam coś specjalnie dla czekoladoholików ;)
Przepyszne, mięciutkie, puszyste muffinki czekoladowe z polewą z białej czekolady.
Mimo tej słodyczy absolutnie nie są zapychające.
Wręcz przeciwnie – z przyjemnością można sięgnąć po dokładkę!
Polecam!
Delikatny placek z chrupiącym, a zarazem owocowym wierzchem. Jeśli zestawimy chrupiące, migdałowe ciasteczka z jeszcze większą ilością migdałów i słodkimi jak cukierek czereśniami (skropionymi likierem), otrzymamy pyszne, naprawdę pyszne ciasto!
Poniższy przepis jest wyjątkowo prosty, a satysfakcjonujący smakowo i zdrowy. Większość to bowiem mąka razowa, a dodatek kardamonu sprawia, że chleb nabiera charakteru.
Jednak ja nie lubię tylko "brać" i korzystać, lubię też dawać i najbardziej właśnie to, co umiem i mam ochotę przygotować. Padło na brownie, bo jest pyszne, bo na pewno zasmakuje, bo na pewno sprawi, że Obdarowany poczuje się wyjątkowo!
Tym razem w sałatce wylądował kurczak w towarzystwie aromatycznego, słodkiego melona. Zamiast klasycznego winegretu, zrobiłam sos z jogurtu i chutney'a z mango.
Dziś proponuję lekką dietetyczną sałatkę z awokado, pomidorków koktajlowych, mieszanki sałat, startego parmezanu i czosnkowych grzanek. Idealna na lunch lub kolację. Dla wszystkich dbających o linię i dla tych co dawno ją zatracili. Może dla tych drugich w szczególności.
Słodkie. I kwaśne. Pieczone do góry nogami na warstwie twardego karmelu, dzięki czemu aromat owoców nie ulatuje nie wiadomo gdzie. Miałam kiwi i truskawki do błyskawicznego zużycia, więc je zużyłam, ale można sobie dogadzać wedle upodobań i możliwości
Już sam tytuł tego przepisu powinien zawierać duży cudzysłów, bo to taka wolna interpretacja tej greckiej klasyki, nie do końca mojego pomysłu. W Greckich piekarniach można bowiem spotkać coś na kształt wytrawnych drożdżówek, nadziewanych fetą, grillowanymi warzywami czy właśnie mieszanką mielonego mięsa i bakłażanów- na wzór moussaki.
W sumie, to nie mam nic przeciwko, bo to całkiem interesująca propozycja, zwłaszcza jeśli połączy się dobrze zrobioną granolę z dobrym jogurtem i owocami. Wtedy nawet za bardzo nie brakuje smażonego boczku... :)
Zdrowa i smaczna przegryzka owsiana. Upieczona w calości na blaszce, nie tradycyjnie w formie ciasteczek. Dzieki temu mniej przy nich pracy. Efekt ocencie sami. Owsiane kwadraciki są uzależniające.
Pasty kanapkowe z roślin strączkowych robię co najmniej raz na tydzień. Dzięki temu jem mniej nabiału, który bywa różnej jakości. Fasola adzuki ma wielką zaletę, jest jedyną fasolą, która nie powoduje wzdęć, także można śmiało jeść ;). Pasta jest niesamowicie kremowa, nawet bez dodatku oleju.
Dziś przepis już chyba na ostatnią chwilę, gdyż botwinki jakby na rynku coraz mniej, a warto jej w tej formie spróbować. Pyszna botwinka wraz z drobniutko pokrojonymi małymi buraczkami, zasmażana ze śmietanką i dobrze doprawiona cytrynką, cukrem i standardowo solą i pieprzem. Tylko tyle i aż tyle. Doskonały dodatek do każdego dania głównego!