Bagietka bananowa
Ostatnio co raz częściej robię bagietki i odkrywam, że naprawdę lubię je robić. Marzę o 5 metrowym piekarniku, w którym zmieściłaby się największa bagietka na jaką miałabym ochotę. Dzisiaj postawiłam na dodatek banana, który zwykle spotykany jest w słodkich wypiekach. Efekt? Bagietka jest wciąż wytrawna, ale ma bananowy aromat. Idealnie pasuje do słodkich dodatków.
Przyznam, że najadłam się trochę strachu. Wsadziłam bagietkę do piekarnika i zupełnie się rozproszyłam. Postanowiłam nawet uciąć sobie drzemkę, kiedy nagle pomyślałam „Mmm, ale pięknie pachnie chlebem” (pomyślałam, że to skutek pieczenia bułeczek tego samego dnia rano). I nagle mnie oświeciło- Boże! Bagietka!
Udało mi się jednak jej nie spalić, chociaż planowałam wyjąć ją 5 minut wcześniej. Gdy będziecie korzystać z przepisu, postarajcie się być bardziej ostrożni niż ja:)
Bagietka bananowa Drukuj Autor: Śliwka Czas przygotowania: 3 hours 30 mins Czas pieczenia: 20 mins Całkowity czas: 3 hours 50 mins Porcje: 1 Składniki
- 1 i 1/4 kubka* mąki pszennej
- 1 łyżeczka suszonych
- drożdży
- instant
- 1 łyżeczka soli
- 1 dojrzały banan
- 1/4 kubka ciepłej wody
- *mój kubek ma 30o ml
- Połącz ze sobą w misce lub na stolnicy mąkę, drożdże i sól.
- W miseczce rozgnieć banana widelcem, tak aby stworzył jednolitą masę.
- Dodaj banana do mąki, zagnieć ciasto i powoli dolewaj ciepłą wodę, aż uzyskasz jednolitą, elastyczną konsystencję.
- Zagniataj jeszcze przez 5 minut i wsadź ciasto do miski. Miskę przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika na ok. 2 godziny.
- Wyjmij ciasto z miski, uformuj z niej rulon, ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i zablokuj z dwóch stron zwiniętą szmatką, lub zrób przegródki z folii aluminiowej (jak tu, lub tu)
- Pozostaw w ciepłym miejscu jeszcze na ok. 1,5 godziny.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i po upływie czasu wyrastania włóż ją do piekarnika.
- Piecz przez ok. 20 minut.
- Daj jej ostygnąć.