Bagietka bananowa

Zdjęcie - Bagietka bananowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio co raz częściej robię bagietki i odkrywam, że naprawdę lubię je robić. Marzę o 5 metrowym piekarniku, w którym zmieściłaby się największa bagietka na jaką miałabym ochotę. Dzisiaj postawiłam na dodatek banana, który zwykle spotykany jest w słodkich wypiekach. Efekt? Bagietka jest wciąż wytrawna, ale ma bananowy aromat. Idealnie pasuje do słodkich dodatków.

Zdjęcie - Bagietka bananowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przyznam, że najadłam się trochę strachu. Wsadziłam bagietkę do piekarnika i zupełnie się rozproszyłam. Postanowiłam nawet uciąć sobie drzemkę, kiedy nagle pomyślałam „Mmm, ale pięknie pachnie chlebem” (pomyślałam, że to skutek pieczenia bułeczek tego samego dnia rano). I nagle mnie oświeciło- Boże! Bagietka!

Zdjęcie - Bagietka bananowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Udało mi się jednak jej nie spalić, chociaż planowałam wyjąć ją 5 minut wcześniej. Gdy będziecie korzystać z przepisu, postarajcie się być bardziej ostrożni niż ja:)

Bagietka bananowa Drukuj Autor: Śliwka Czas przygotowania: 3 hours 30 mins Czas pieczenia: 20 mins Całkowity czas: 3 hours 50 mins Porcje: 1 Składniki
  • 1 i 1/4 kubka* mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suszonych
  • drożdży
  • instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 dojrzały banan
  • 1/4 kubka ciepłej wody
  • *mój kubek ma 30o ml
Przygotowanie
  1. Połącz ze sobą w misce lub na stolnicy mąkę, drożdże i sól.
  2. W miseczce rozgnieć banana widelcem, tak aby stworzył jednolitą masę.
  3. Dodaj banana do mąki, zagnieć ciasto i powoli dolewaj ciepłą wodę, aż uzyskasz jednolitą, elastyczną konsystencję.
  4. Zagniataj jeszcze przez 5 minut i wsadź ciasto do miski. Miskę przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika na ok. 2 godziny.
  5. Wyjmij ciasto z miski, uformuj z niej rulon, ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i zablokuj z dwóch stron zwiniętą szmatką, lub zrób przegródki z folii aluminiowej (jak tu, lub tu)
  6. Pozostaw w ciepłym miejscu jeszcze na ok. 1,5 godziny.
  7. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i po upływie czasu wyrastania włóż ją do piekarnika.
  8. Piecz przez ok. 20 minut.
  9. Daj jej ostygnąć.
2.2.8

Przepisy z tych kategorii

Chleb żytni razowy 100%

Chleb żytni razowy 100%

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Świąteczny chlebek cynamonowy z wiśniami

Świąteczny chlebek cynamonowy…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Ziołowa choinka do odrywania

Ziołowa choinka do odrywania

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Cynamonowo-bananowe brioszki

Cynamonowo-bananowe brioszki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenny na maślance

Chleb pszenny na maślance

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Cebulowe zaplątane kajzerki
1

Cebulowe zaplątane kajzerki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Ziemniaczane precle z serem

Ziemniaczane precle z serem

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bułki orkiszowe z biboszem. Listopadowa piekarnia
1

Bułki orkiszowe z biboszem. Li…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bułki z biboszem na drożdżach. Listopadowa Piekarnia
1

Bułki z biboszem na drożdżach.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Bułki pszenne z biboszem
1

Bułki pszenne z biboszem

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Bułki pszenno-orkiszowe z ziarnami

Bułki pszenno-orkiszowe z ziar…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb pszenny wieloziarnisty

Chleb pszenny wieloziarnisty

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!