Chleb z pesto na zakwasie pszennym

Zdjęcie - Chleb z pesto na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chciałabym już w tytule dopisać „najlepszy”, bo to bez wątpienia jeden z lepszych bochenków, które stworzyłam. Jest idealnie wilgotny, ma podłużne dziurki i chrupiącą skórkę. Do tego jest pyszny, bo smakuje pesto (a wszystko co smakuje pesto, smakuje dobrze, to niepisana zasada) i zupełnie prosty w przygotowaniu.

Otóż wystarczy zagnieść ciasto raz i właściwie zagniataniem nie można tego nazwać. Takie tam proste uformowanie masy w rękach. Przekładamy ją do formy, zostawiamy chleb na noc do wyrośnięcia i przed śniadaniem wkładamy do piekarnika. Czy to nie proste?

Zdjęcie - Chleb z pesto na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W robieniu domowego chleba jest magia i nikt mi nie powie, że nie. W szczególności, gdy jesteś tak zadowolony z efektu. Odkrajam go, kromka po kromce i spędzam najpierw kilka minut na oglądaniu go. Patrzę na każdą dziurkę, przyciskam go palcami i obracam. Ta świadomość, że stworzyło się coś tak dobrego poprawia humor, a gdy konsumując go przypominamy sobie, że mamy 100% pewności, że w środku nie ma żadnych ulepszaczy, wszystko stało się za sprawą natury (z lekką pomocą ugniatających rąk) przychodzi prawdziwa satysfakcja.

Chleb z pesto na zakwasie pszennym Autor: Sliwka Czas przygotowania: 8 godziny Czas pieczenia: 45 minut Całkowity czas: 8 godziny 45 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g aktywnego zakwasu pszennego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka pesto
  • 40 g nasion słonecznika
  • 50 g płatków owsianych
  • 350 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Wrzuć wszystkie składniki do miski i zagnieć rękami, aż ciasto będzie jednolite.
  2. Prostokątną formę do pieczenia o długości 20 cm wysmaruj tłuszczem, obsyp mąką i wsadź do niej ciasto na chleb. Lekko uklep je w formie i przykryj materiałową szmatką,
  3. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko kaloryfera) na noc. Najlepiej, aby było to co najmniej 8 godzin.
  4. Rano rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  5. Wstaw ciasto, piecz 25 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz jeszcze 20 minut.
  6. Wyjmij ciasto z formy i daj mu ostygnąć.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Chlebek czosnkowy
1

Chlebek czosnkowy

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Prosty żytni chleb radzieckiego żołnierza. Styczniowy
4

Prosty żytni chleb radzieckieg…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb świąteczny
2

Chleb świąteczny

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Chleb z ziarnem pszenicy
1

Chleb z ziarnem pszenicy

MarcinH MarcinH
Grahamka

Chleb graham na zakwasie pszennym
2

Chleb graham na zakwasie pszen…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Bożonarodzeniowy chleb z orzechami.Słodki czy wytrawny?
4

Bożonarodzeniowy chleb z orzec…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami