Chleb z suszonymi figami i otrębami na zakwasie pszennym
Dopóki natura nie da nam świeżych owoców musimy polegać na tych suszonych. Dobra wiadomość jest taka, że akurat w wypiekach chlebowych te wersje sprawdzają się dużo lepiej niż wersje świeże.
Dzięki dodaniu suszonych owoców, takich jak figi, śliwki, morele czy żurawina, nasze wypieki same w sobie nie nabierają słodkiego charakteru, ale ich smak przełamany jest odrobiną słodyczy. Prawdę mówiąc to najbardziej w nich lubię.
Dzisiaj znowu używam mojego ulubionego zakwasu pszennego, który w moim domu znajduje samych amatorów. Koniecznie spróbujcie!
Chleb z suszonymi figami i otrębami na zakwasie pszennym Autor: Sliwka Czas przygotowania: 8 godziny Czas pieczenia: 45 minut Całkowity czas: 8 godziny 45 minut Porcje: 1 Składniki- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 120 g zakwasu pszennego
- 60 g suszonych fig
- 2 łyżeczki soli
- 40 g otrębów pszennych
- 230 ml ciepłej wody
- Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki i rękami uformuj jednolitą masę.
- Prostokątną foremkę o długości 15 cm wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką. Umieść w niej ciasto i lekko uklep.
- Przykryj ciasto materiałową szmatką i odstaw na noc (na co najmniej 8 godzin) w ciepłe miejsce, na przykład niedaleko kaloryfera.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz jeszcze 15 minut.
- Wyjmij i ostudź bochenek.