Klopsiki w wianuszku ze spaghetti
Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu przystawka, która swoją prostotą podbiła moje serce. Przygotowanie jej nie zajmie więcej niż 30minut, a gwarantuję, że twoim gościom zasmakuje.
Przy okazji tego posta muszę się do czegoś przyznać - nie znoszę potraw, które opływają w tłuszcz! W tym daniu klopsiki smażę na dość głębokim tłuszczu, aby były cudownie chrupiące z zewnątrz. Jednak, aby smak tłuszczu nie był wyczuwalny, użyłam oleju ryżowego. Przyznam, że nigdy wcześniej go nie używałam. Jednak zachęciła mnie jego dobra sława. Otóż olej ryżowy jest bardzian zdrowym ze wszystkich rodzajów olejów i zawiera jedynie 15-20% tłuszczu. Dodatkowym czynnikiem, który przemawia za użyciem właśnie oleju ryżowego, jest fakt że nie przenika on tak bardzo do potraw jak inne oleje. Także szczerze go polecam.
Wracając do mojego dania. Można z niego przygotować małe zakąski na ciepło jak również na zimno albo podać jako danie główne. Świetnie sprawdza się na kinderparty, gdyż dzieciaki uwielbiają spaghetti!
Składniki:
- 1 opakowanie spaghetti
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- kilka krążków marynowanej papryczki jalapeno
- przyprawa z suszonych pomidorów, chili i oregano(bądź inna ulubiona przyprawa)
- 1 małą cebula
- 1 puszka pomidorów
- olej ryżowy, do smażenia
- sól, pieprz, do smaku opcjolanie
- kilka listków roszponki
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź i polej odrobiną oleju.
2. Cebulę i jalapeno drobno pokrój, dodaj do mięsa, dopraw całość solą, pieprzem i ulubioną przyprawą.
3. Uformuj malutkie pulpeciki i odłóż na talerz. Mając gotową całą armię kuleczek będzie łatwiej równomiernie wszystko usmażyć.
4. Zmiksuj pomidory z puszki na jednolitą masę.
5. Najlepiej w woku, rozgrzej sporą ilość oleju ryżego.
6. Włóż wszystkie pulpeciki (jeżeli zmieszczą ci się na patelni) i smaż około 15minut, przewracając je co jakiś czas, aby równomiernie zbrązowiały.
7. Ze spaghetti uformuj coś w rodzaju wianuszka i połóż do naczynia, w którym będziesz serwować danie.
8. Włóż do środka wianuszka pulpecik i całość polej sosem pomidorowy,.
9. Udekoruj roszponką.
Ilość porcji: x 4 Czas przygotowania: 30min