Ciasteczka z masłem orzechowym
Uwielbiacie ciasteczka z masłem orzechowym? Ten przepis jest dla Was! Kruche i delikatne, lekko ciągnące w środku.
Upiekłam je na otarcie łez po przekoszmarnym weekendzie ;c
Mojej najukochańszej Fanki Rzodkiewek już nie ma .
Ciasteczka z masłem orzechowym / przepis własny, na 16 średniej wielkości ciastek/ - 125 g mąki pszennej - 1 żółtko - 80 g masła orzechowego - 60 g masła śmietankowego - 70 g cukru trzcinowego - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1/4 łyżeczki sody - szczypta soli Mąkę przesiać przez sitko, dodać do niej sodę oraz szczyptę soli, cukier, żółtko, miękkie masło śmietankowe oraz masło orzechowe i ekstrakt. Zagniatać do połączenia się składników. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 h do zamrażalnika. W tym czasie wyłożyć na płaskiej blasze od piekarnika papier do pieczenia. Następnie odrywać kawałeczki ciasta wielkości orzecha włoskiego i toczyć kulki, układać je na blasze i spłaszczać.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni piec ciasteczka przez 15 minut. Ciasteczka tuż po upieczeniu są miękkie, aby potem lekko stwardnieć. Smacznego!
Do moich ciasteczek użyłam: * masła orzechowego Terrasana do dostania w sieci sklepów Organic Farma Zdrowia lub na stronie ekosfera24.pl ______________________________♥______________________________