
Uwielbiacie ciasteczka z masłem orzechowym? Ten przepis jest dla Was!
Kruche i delikatne, lekko ciągnące w środku.
Upiekłam je na otarcie łez po przekoszmarnym weekendzie ;c
Mojej najukochańszej Fanki Rzodkiewek już nie ma .
Ciasteczka z masłem orzechowym
/ przepis własny, na 16 średniej wielkości ciastek/
- 125 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 80 g masła orzechowego
- 60 g masła śmietankowego
- 70 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
Mąkę przesiać przez sitko, dodać do niej sodę oraz szczyptę soli, cukier, żółtko, miękkie masło śmietankowe oraz masło orzechowe i ekstrakt.
Zagniatać do połączenia się składników. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 h do zamrażalnika.
W tym czasie wyłożyć na płaskiej blasze od piekarnika papier do pieczenia.
Następnie odrywać kawałeczki ciasta wielkości orzecha włoskiego i toczyć kulki, układać je na blasze i spłaszczać.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni piec ciasteczka przez 15 minut.
Ciasteczka tuż po upieczeniu są miękkie, aby potem lekko stwardnieć.
Smacznego!

Do moich ciasteczek użyłam:

* masła orzechowego Terrasana do dostania w sieci sklepów
Organic Farma Zdrowia lub na stronie
ekosfera24.pl
______________________________♥______________________________