Pesto "unia polsko - włoska"

Pesto "unia polsko - włoska"
Zdjęcie - Pesto "unia polsko - włoska" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pomidory świeże i smaczne (pomidorowe love) zbliżają się do nas powoli. Jeszcze chwilę te suszone będą grać główną rolę. Trochę Polski (len, len), trochę Włoch. I małe przemyślenie.


Zdjęcie - Pesto "unia polsko - włoska" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zawsze zastanawiało mnie to, co za idioci przyjeżdzają do Polski i tu zostają. Idioci - Włosi. Że dziewczyny, że żony? Włoski klimat rzucić dla jakiejś żony? Otwierają lokale w różnych miastach i częstują nieprzyzwoicie smacznymi kąskami, ale i tak uważam, że to masochiści. Że dla kobiety? Że takie poświecenie? A tam im rosną pyszne pomidory, słońce grzeje w główki i sprawia, że życie jest cieplejsze.

Pesto z suszonych pomidorów i pestek dyni na oleju lnianym

Składniki na 2 porcje:


  • 1 garść pestek dyni
  • 4 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno
  • odrobina soli (chociaż niekoniecznie, bo suszone pomidory są słonawe i intensywne)
  • 2 łyżki tartego sera (parmezan lub podobne) + odrobina do posypania
  • odrobina czosnku (świeży lub suszony)
  • kilka suszonych pomidorów

Zdjęcie - Pesto "unia polsko - włoska" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wszystkie składniki "zmiksować" razem. Na taką konsystencję, jak lubicie. Pesto wymieszać z ugotowanym makronem.

Kategorie przepisów