Ciabatta na zakwasie mieszanym
Ciabatta to włoski chlebek przypominający podłużną bułkę. Można śmiało stwierdzić, że Włosi traktują ją tak samo jak Francuzi swoją bagietkę.
Nazwa pochodzi od słowa kapeć/pantofel, co sugeruje specyficzny kształt ciabatty. Włoski chlebek charakteryzuję się również tym, że jego skórka jest chrupiąca, a miąższ miękki, delikatny i porowaty. Wypieka się go z mąki pszennej i z dodatkiem drożdży.
Mój dzisiejszy przekręt polega na tym, że postanowiłam opracować przepis na ciabattę pieczoną na zakwasie. Wykorzystałam do tego zakwas żytni oraz pszenny, mieszając je ze sobą. I mogę nieskromnie powiedzieć, że eksperyment się udał
Ciabatta na zakwasie mieszanym Autor: Tosia Czas przygotowania: 7 godziny Czas pieczenia: 35 minut Całkowity czas: 7 godziny 35 minut Porcje: 1 Składniki- 100 g aktywnego zakwasu żytniego
- 50 g aktywnego zakwasu pszennego
- 550 g mąki pszennej typ 650 + 100 g
- 350 ml letniej wody
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- 3-4 łyżki oliwy
- Do misy przesiewamy 550 g mąki. Robimy wgłębienie, dodajemy aktywne zakwasy. Do misy wsypujemy też sól i cukier. Zaczynamy powoli wlewać letnią wodę, na przemian z oliwą i wyrabiać ciasto. Po 8 minutach zagniatania, ciasto będzie przypominało konsystencją gęstą śmietanę, tak ma być, ponieważ w późniejszym etapie dodajemy jeszcze mąkę. Ciasto zostawiamy w misie lub przekładamy je do nowej. Miskę przykrywamy folią spożywczą lub szmatką. Stawiamy w ciepłym miejscu na 2-3 godziny, do wyrośnięcia.
- Na stolnicę przesiewamy 100 g mąki. Wykładamy na nią wyrośnięte ciasto i zagniatamy do momentu, aż ciasto przestanie się lepić (być może zostanie trochę mąki). Z ciasta formujemy podłużny, szeroki wałek.
- Blachę wykładamy pergaminem. Przekładamy uformowany ciasto, złączeniem ku dołowi. Boki przyszłej ciabatty zabezpieczamy wałeczkami ze ściereczek. Ciasto przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.
- Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Ciabattę pieczemy przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę i dopiekamy jeszcze 20-25 minut.
- Upieczoną studzimy na kuchennej kratce.