Paluszki rybne z porem i ciecierzycą
Bardzo lubię połączenie pora z ciecierzycą. Dwa składniki, niewiele przypraw , a smakuje całkiem nieźle.....
W połączeniu z panierowaną rybką i majonezem sojowym jeszcze lepiej.... prosty przepis, niewiele pracy no i obiadek z głowy... ..nie potrzebuję już żadnych dodatków, ale do tego dania świetnie pasuje kromka chrupiącego pieczywa....
Składniki:
- 350 g filetów rybnych/z dorsza/
- ok.2 łyżki bułki tartej
- ok. 2 łyżki kaszki kukurydzianej
- 1 łyżeczką przyprawy do ryb
- ok. 1,5 łyżki oliwy z oliwek /do ryby/
- 2 nieduże kawałki pora
- 150 g ugotowanej ciecierzycy
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka oliwy z oliwek /lub oleju roślinnego/
- sól i pieprz do smaku
majonez sojowy:
- 150 ml oleju roślinnego/sojowy/
- 80 ml mleka sojowego
- 1,5 łyżki białego octu winnego
- 2 szczypty kurkumy
- szczypta soli
Wykonanie:
-Filety pokroić na niewielkie kawałki, posypać przyprawa do ryby i obtoczyć z każdej strony w bułce tartej zmieszanej z kaszką kukurydzianą. -Przygotowane filety ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwa z oliwek i zapiec w piekarniku ok.25 min. w temp.220 st.C. -Dokładnie umyte pory pokroić w krążki i podsmażyć na oliwie, dodać 3 łyżki wody i poddusić do miękkości. -Dodać ciecierzycę, kurkumę, doprawić do smaku i wymieszać. -Upieczoną rybę przełożyć na talerze, dodać przygotowane pory z ciecierzycą. -Wierzch ryby ozdobić kleksem majonezu.
Aby przygotować majonez sojowy należy użyć przystawkę miksującą robota wraz z pojemnikiem .Do pojemnika wlać mleko, dodać szczyptę kurkumy i miksując dolewać stopniowo olej i ocet . Miksować do uzyskania gęstego majonezu, doprawić do smaku solą.