Bułeczki ryżowe

Zdjęcie - Bułeczki ryżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Aby gotować nieprzeciętnie dobrze, nie można się bać eksperymentować ze smakami i technikami w kuchni. Czasem pomysł, który z pozoru wydaje się dziwaczny, okazuje się strzałem w dziesiątkę. Dwa składniki, które na pierwszy rzut oka nie zapowiadają się na dobraną parę, mogą okazać się rewelacyjnym duetem.

Tak było z chlebem i ryżem, kiedy do wyrabianego ciasta chlebowego, dodałam ugotowany ryż, który został mi z obiadu. Ziarenka ryżu nie tylko wpłynęły na smak wypieku, ale także jego strukturę. A dodatek mąki ryżowej sprawił, że skórka chleba ryżowego wyszła cudownie chrupiąca.

Udane wypieki warto powtarzać, a ja nabrałam ochoty na ponowne połączenie ryżu z pieczywem. Tym razem jednak w formie bułeczek.

Zdjęcie - Bułeczki ryżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułeczki ryżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki ryżowe Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godzina 25 minut Czas pieczenia: 20 minut Całkowity czas: 1 godzina 45 minut

Porcje: 7

Składniki
  • 400 g mąki pszennej typ 50
  • 50 g mąki ryżowej
  • 230 g ugotowanego ryżu
  • 280 ml letniej wody
  • łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant

Instrukcja
  1. Mąki przesiewamy do misy. Dodajemy ugotowany i odsączony z wody ryż oraz resztę suchych składników, czyli drożdże, cukier i sól.
  2. Letnią wodę (o temperaturze 40 stopni) zaczynamy powoli wlewać do misy i wyrabiać ciasto. Od momentu połączenia się składników, zagniatamy ciasto jeszcze 6 minut. Będzie dosyć elastyczne, a przy tym lepić się do rąk.
  3. Oprószamy misę mąką, przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy je folią spożywczą. Stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 45 minut.
  4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Podsypujemy je mąką pszenną i zagniatamy 2 minuty. Ciasto dzielimy na 6-7 części, a z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę, biorąc końce ciasta pod spód bułek. Bułeczki układamy na blasze. Przykrywamy je ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
  5. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Bułeczki ryżowe pieczemy 20 minut, przed podaniem i krojeniem, chwilę studzimy na kuchennej kratce.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Chlebek czosnkowy
1

Chlebek czosnkowy

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Pan rustico - chleb rustykalny (idealny)
3

Pan rustico - chleb rustykalny…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Brioche
4

Brioche

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Bezglutenowe bułeczki jaglane
4

Bezglutenowe bułeczki jaglane

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Prosty żytni chleb radzieckiego żołnierza. Styczniowy
4

Prosty żytni chleb radzieckieg…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb świąteczny
2

Chleb świąteczny

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Przepisy z tych kategorii

Cynamonowy wieniec z rabarbarem

Cynamonowy wieniec z rabarbare…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Łatwe ciasto z rabarbarem i truskawkami
1

Łatwe ciasto z rabarbarem i tr…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Muffiny bananowe- zawsze się udają

Muffiny bananowe- zawsze się u…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Szybkie ciasto z rabarbarem, kakao i mąką owsianą
1

Szybkie ciasto z rabarbarem, k…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Odrywane drożdżówki z budyniem i borówkami

Odrywane drożdżówki z budyniem…

Patrycja Patrycja
Simply Food