Przepis z Piekarni Tatter. Na recepturach z tego źródła można polegać, wypieki są zawsze znakomite. Tak było i tym razem, bochenki wyszły jak malowane.
Ziemniaki można dodać w kawałkach lub w formie puree i upiec chleb drożdżowy lub na zakwasie. Ja wybrałam do tego zakwas żytni i wyszedł z tego fantastyczny bochenek, który śmiało mógłby nosić nazwę „wiejski„.
Bardzo zaciekawiło mnie to ciasto na pierogi na kefirze…. okazało się, że jest zdecydowanie łatwe do wyrabiania i bardzo plastyczne. Od tej pory to ciasto to zdecydowanie numer 1 jeśli chodzi o przepisy na ciasto na pierogi. Na pewno będę do tego przepisu często wracać….:) Farsz z kaszą gryczaną i serem mnie pozytywnie zaskoczył swoim smakiem. Trzeba go zdecydowanie dobrze doprawić pieprzem
Na pożegnanie lata zapraszam Was na ostatnie letnie grillowanie lub pierwsze jesienne. A dokładnie na szaszłyki z karkówki, podane z... szaszłykami z letnich i jesiennych warzyw. Do tego możecie podać sos jogurtowy, keczup, lub nieśmiertelny sos czosnkowy.
Na pożegnanie lata zapraszam Was na ostatnie letnie grillowanie lub pierwsze jesienne. A dokładnie na szaszłyki z karkówki, podane z... szaszłykami z letnich i jesiennych warzyw. Do tego możecie podać sos jogurtowy, keczup, lub nieśmiertelny sos czosnkowy.
Są takie przepisy, które pojawiają się w wielu kuchniach świata pod różnymi nazwami lub ze zmieniającymi się zależnie od regionu dodatkami. Dla przykładu buchty można odnaleźć w kuchni śląskiej, czeskiej i wiedeńskiej.
Kurki oczyścić, większe sztuki rozkroić na pół, a mniejsze zostawić w całości. Na maśle podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę, dodać kurki. Doprawić solą i pieprzem, chwilę smażyć do odparowania płynu. Jajka roztrzepać dodać sól i pieprz, wylać na drugą patelnię z roztopioną łyżeczką masła, nie mieszać...
Moim wielkim szczęściem jest coroczny wysyp kozaków i borowików na terenie mojego trawnika, wiec mogę sobie odpuścić nużące mnie zajęcie poszukiwania cennych kapeluszy w pobliskich lasach. Zupę grzybowa przygotowuje stosunkowo rzadko, nie jest to mój jesienny faworyt, ale na prośbę domowników, część grzybowego galimatiasu wylądowała w bulionie. Zupa jest naprawdę pyszna bo bardzo grzybowa!
O dzisiejszym przepisie mogę powiedzieć to, że dwa ostatnie składniki nadają mu smak, więc dokładnie się zastanówcie, jakie piwo i jaki ser wybierzecie.