Gyros na zimno czyli sałatka
Od kilku dni Para-buch ma zapewne swoje święto. Weczek kochać taką pogodę, ale najchętniej być wtedy nad morzem i ustawiać się wieczkiem naprzeciw bryzy morskiej. Na lato najlepsze są zimne napoje i zimne sałatki. Dużo zielska i zioła też się przyda.
Składniki na ok. 2 porcje:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 opakowanie przyprawy do gyrosa (możecie kombinować i komponować sami, ale jest upał, trzeba się oszczędzać ;))
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 mały jogurt naturalny (najlepiej typu greckiego)
- kilka małych konserwowych ogórków
Kochajcie się.
Kurczaka pokrojonego na kawałki i obtoczonego w przyprawie smażymy szybko na rozgrzanym oleju. Gdy ostygnie dodajemy kukurydze, pokrojone w większą kostkę ogórki i jogurt. Schładzamy. Podajemy z bagietką, pitą, z czym lubicie.