Kakaowe muffiny z borówką amerykańską, kawałkami czekolady i ....aha bez dodatku cukru
Dziś kakaowe muffiny z borówką amerykańską i kawałkami czekolady. Przepis odrobinę przeze mnie zmodyfikowany pochodzi z książeczki "Easy muffins". Smaczne, puszyste ciasto, najlepsze zaraz po upieczeniu. Następnego dnia lekko się obsusza z zewnątrz ale w środku zachowuje świeżość. Myślę że to ciekawa kombinacja. Dodatkową ich zaletą jest brak cukru, aczkolwiek faktyczna zawartość cukru zależy od rodzaju soku pomarańczowego jakiego się doda do ciasta. Poza tym zarówno borówka amerykańska i gorzka czekolada należą do superfoods, czyli produktów o wysokiej zawartości składników odżywczych. Tym którzy wypróbują ten przepis życzę więc zarówno smacznego jak i na zdrowie.
Składniki na 10 - 12 muffinek:
Rozgrzej piekarnik do 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę piernikową. Dobrze wymieszaj. Dodaj czekoladowe groszki i również wymieszaj.
W osobnym naczyniu roztrzep jajka wraz z olejem i sokiem pomarańczowym. Dodaj borówkę i wymieszaj.
Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj tylko do połączenia się składników. Surowe ciasto przełóż do papilotek tak do 3/4 ich wysokości. Piecz 20 minut aż babeczki ładnie wyrosną.
Po upieczeniu pozostaw je na kilka minut w formie w której się piekły następnie przełóż na kartkę do wystudzenia.
Można podawać na ciepło lub po całkowitym przestudzeniu.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis
Składniki na 10 - 12 muffinek:
- 225g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao do wypieków
- 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 175ml soku pomarańczowego
- skórka starta z połowy pomarańczy (pominęłam)
- 100g świeżych owoców borówki amerykańskiej
- 45g groszków czekoladowych
Rozgrzej piekarnik do 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę piernikową. Dobrze wymieszaj. Dodaj czekoladowe groszki i również wymieszaj.
W osobnym naczyniu roztrzep jajka wraz z olejem i sokiem pomarańczowym. Dodaj borówkę i wymieszaj.
Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj tylko do połączenia się składników. Surowe ciasto przełóż do papilotek tak do 3/4 ich wysokości. Piecz 20 minut aż babeczki ładnie wyrosną.
Po upieczeniu pozostaw je na kilka minut w formie w której się piekły następnie przełóż na kartkę do wystudzenia.
Można podawać na ciepło lub po całkowitym przestudzeniu.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis