Sałatka ze stekiem – danie do przygotowania prawie w 5 minut ( znika równie szybko). Smaczne, zdrowe .. czy można chcieć czegoś więcej po całym dniu pracy ??
Na maśle lub margarynie podsmażyć szpinak z czosnkiem. Odparować, dodać śmietankę i doprawić do smaku. Składniki na babeczki szybko zagnieść, dodając tyle wody, by otrzymać zwarte, elastyczne ciasto...
Dzisiejszy przepis to toskańska wariacja na temat płaskiego chleba, który często piecze się z dodatkiem dojrzałych winogron. Ja wybrałam świeże figi, na które trwa teraz sezon, a dla aromatu dodałam listki rozmarynu.
Mam wielką słabość do pieczywa czosnkowego. Uwielbiam je od dziecka, szczególnie to niezbyt dobrej jakości, z ogromną ilością stopionego sera, które aż lepi się do palców od tłuszczu. Każdy ma swoje małe grzeszki.
Uwielbiam bagietki przede wszystkim za ich kształt, ta podłużna okrągła bułka potrafi zawrócić w głowie. Kojarzy mi się z chrupkością skórki i bardzo miękkim miąższem.
Moje dzisiejsze danie bardziej przypomina oryginał szwajcarski choć podeszłam do sprawy na luzie. Sos powstał z sera gruyere i ... maasdamera, a kirsz został zastąpiony wiśniówką własnej produkcji. Wyszło pysznie, a founde zostało podane w stylizacji przypominającej mi czas zupełnego luzu i zabawy.
A gdy o dodawaniu mowa, oczywiście chilli bawię się również w pieczywie. Bo dodaje chlebowi fajnej ostrości, a jeszcze jak pomieszam je z przecierem pomidorowym, to już w ogóle jest pysznie. Choć tym razem postawiłam, że dodatki tylko lekko będą przebijać się w miąższu i nie przytłoczą smaku razowego chleba.
Danie, które pojawia się tylko w czasie, gdy dostępne są świeże grzyby. Proste do zrobienia, jedyny problem to czyszczenie grzybów, ale być może tylko ja nie lubię tego robić.
Wiem, że wiele osób nie lubi kminku. Mogłabym was przekonywać, że z wiekiem naprawdę się do jego smaku dojrzewa i zaczyna go doceniać, jeśli jednak naprawdę nie możecie go znieść, można go po prostu pominąć lub zastąpić innymi, ulubionymi przyprawami, czy ziołami.
Kocham tatara jeść, nigdy do tej pory nie robilam, mój debiut, bardzo udany i już wiem, że zawsze na większą imprezę czy wyjątkowe spotkanie będę go przygotowywać i ulepszać! Wspomagałam się przepisem z mojej ukochanej księgi, ponad 45 letniej Kuchni Polskiej.
Zaczyna się jesień, za oknem szaro, wieczory chłodne... przydałoby się coś na rozgrzewkę. Może ze śliwkami ? Tak ładnie wyglądają ... Znalazłam ciekawy przepis na imbirowe ciasto, super rozgrzewające, którego słodycz przełamują śliwki. Dla mnie połączenie idealne. Ciasto jest wilgotne, o karmelowym posmaku, aromatyczne... palce lizać.
Na każdy z kawałków nakładamy wydrylowaną śliwkę, którą posypujemy 0,5 łyżeczki cukru i dokładnie zalepiamy, po czym formujemy kulkę. Gotowe knedle wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy przez 2-3 minuty od wypłynięcia...
Muszę przyznać, że ostatnio bardzo polubiłam przygotowywanie różnych wypieków z ciasta drożdżowego. Często eksperymentuję nie tylko ze słodkimi drożdżówkami, ale też pieczywem. Lubię obserwować jak wyrasta i uwielbiam zapach piekącego się w piekarniku drożdżowego ciasta rozchodzący się po całym domu.
Mięso doprawić solą i pieprzem, dodać wodę i dokładnie wyrabiać przez 5 minut. Uformować hamburgery trochę większe niż średnica bułki i smażyć na oleju z każdej strony przez około 3 minuty...