Nudle z bakłażanem i bazylią
To danie zaskoczyło mnie swoim smakiem, chociaż prostota przepisu wcale na to nie wskazuje. Efekt połączenia tych składników jest wyjątkowo udany i śmiało mogę stwierdzić, że na pewno jeszcze przygotuję taki makaron na jakiś szybki obiad. Niektórzy nie lubią bakłażana, ale w tym wydaniu naprawdę zyskuje, choć można go też zastąpić cukinią czy grzybami shiitake. Do tego świeża bazylia i mój ulubiony sos ostrygowy. Pycha!
Nudle z bakłażanem i bazylią
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1/2 - 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 bakłażana
- 1 łyżka oleju
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 160g makaronu lo mein (użyłam innego)
- kilkanaście listków bazylii
Wymieszać sos ostrygowy, olej sezamowy i cukier.
Na patelni rozgrzać 2/3 oleju i dodać bakłażana
pokrojonego na pół i na niezbyt grube plastry.
Smażyć przez 4 minuty, mieszając i odwracając.
Przesunąć na bok patelni, wlać resztę oleju
i dodać posiekaną szalotkę i czosnek.
Smażyć, mieszając, przez pół minuty.
Dodać ugotowany w międzyczasie makaron i przygotowany sos.
Dokładnie wymieszać i podawać przybrane porwaną bazylią.
Inspiracja stąd.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 400 kcal