Spring rolls z łososiem i szparagami
Spring rolls w wiosennym, nietypowym wydaniu. Szparagi owinięte plastrami wędzonego łososia,zawinięte w delikatne arkusze papieru ryżowego. Lekka, smaczna i zdrowa przekąska na ciepłe dni, którą można dowolnie modyfikować. Świetne jako przystawka lub lekka kolacja. Można jeść z różnego rodzaju dipami, sosami itp. Polecam gorąco!
SKŁADNIKI:
200 g wędzonego łososia w plastrach
1 duży pęczek szparagów
1 op. papieru ryżowego
1/2 cytryny
Szparagi oczyść, odłam zdrewniałe końce i ugotuj w lekko osolonej wodzie (ok. 10 minut).
Odcedź i ostudź.
Arkusze papieru ryżowego zwilż wodą połóż na desce. Na papierze na środku ułóż plastry łososia i skrop sokiem z cytryny. Następnie połóż szparagi. Boki papieru ryżowego zwiń do środka i dokładnie zawiń w roladkę jak tradycyjne spring rolls.
Wyszło mi 6 sporych sztuk :)
Smacznego :)
1 porcja ( 1 duży spring rolls) zawiera średnio:
energia: 78 kcal
białko: 8,67 g
węglowodany: 5,14 g
błonnik: 1,06 g
tłuszcze: 3 g
cholesterol: 23,62 mg