Chleb na piwie pszenicznym (na zakwasie)

Chleb na piwie pszenicznym (na zakwasie)

Zdjęcie - Chleb na piwie pszenicznym (na zakwasie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dawno nie piekłam w żeliwnym garnku. Zdążyłam zapomnieć już jak piękne, rustykalne bochenki mogę tworzyć za pomocą tej metody.

Na początku mojej przygody z chlebem w żeliwnym garnku pamiętam, że spotkałam się z opiniami, że w garnku piec można jedynie typowo przeznaczony do tego chleb, wykonywane metodą powolnego wyrastania na niewielkiej ilości drożdży. Zastanawiałam się, czy to oznacza, że do żeliwnego garnka nie można wsadzić chleba na zakwasie. Strasznie mnie to kiedyś męczyło, bo wewnętrznie czułam, że ta metoda idealnie sprawdzi się również w przypadku wspomnianego chleba na zakwasie. Eksperymentowałam więc i wszystko za każdym razem udawało się bezbłędnie. To jest dowód na to, że jeżeli wasza „chlebowa intuicja” coś wam podpowiada, koniecznie jej posłuchajcie, a może wyjść z tego coś dobrego.

Zdjęcie - Chleb na piwie pszenicznym (na zakwasie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mimo, że nie jestem piwoszem, do chleba dodałam piwo pszeniczne. Moim zdaniem świetnie wpływa na miąższ, nie przebijając się z intensywnym, piwnym aromatem.

Chleb na piwie pszenicznym (na zakwasie) Autor: Sliwka Czas przygotowania: 8 godziny Czas pieczenia: 35 minut Całkowity czas: 8 godziny 35 minut

Porcje: 1

Składniki
  • • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • • 120 g aktywnego zakwasu pszennego
  • • 2 łyżeczki soli
  • • 230 ml piwa pszenicznego

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą suche składniki- mąkę i sól.
  2. Dodaj zakwas i powoli zacznij dolewać piwo pszeniczne. Zacznij zagniatać ciasto rękami w miarę nalewania.
  3. Zagniataj aż ciasto osiągnie konsystencję ciepłej plasteliny i nie będzie się kleić do rąk. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
  4. Koszyk do wyrastania chleba wyłóż folią do żywności. Obsyp ją mąką, chleb również oprósz mąką przed umieszczeniem go w koszyku.
  5. Umieść chleb w koszyku, uklep i przykryj koszyk folią aluminiową.
  6. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 8 godzin, aby powoli wyrastał.
  7. Jeśli nie posiadasz koszyka do wyrastania chleba, uformuj z niego okrągły bochenek i ułóż na blasze. Możesz zablokować go po bokach zwiniętymi szmatkami, aby chleb „skupił się” na wyrastaniu w górę a nie wszerz. Przykryj go materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce.
  8. Przed upływem czasu wyrastania przygotuj żeliwny garnek. Odłącz od niego plastikowe elementy i wstaw do piekarnika razem z przykrywką. Rozgrzej piekarnik razem z garnkiem do 250 stopni i trzymaj w nim garnek co najmniej 30 minut.
  9. Po upływie tego czasu ostrożnie wyjmij garnek z piekarnika używając specjalnych rękawic. Zdejmij pokrywkę i zsuń delikatnie chleb do środka garnka. Przykryj przykrywką i wstaw do piekarnika. Po upływie 25 minut zdejmij przykrywkę, zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze ok. 10 minut aż chleb zbrązowieje z góry.
  10. Wyjmij ostrożnie chleb z garnka i daj mu ostygnąć.
  11. Jeśli nie posiadasz żeliwnego garnka możesz również upiec chleb tradycyjną metodą, w temperaturze 200 stopni ok. 30-35 minut aż zbrązowieje.

3.1.09

Kategorie przepisów