Zielony krem ze szparagów
Sezon na szparagi powoli będzie dobiegał końca (przynajmniej w mojej kuchni), a więc na zakończenie prosta zupa krem. Na obiad to trochę za mało, ale na kolację będzie idealna.
Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
4 niewielkie ziemniaki
1 cebula
1 litr bulionu warzywnego
oliwa z oliwek
grzanki czosnkowe do podania
Wykonanie:
Szparagi umyć, odciąć około dwu centymetrowe końcówki i ewentualnie obrać. Pokroić na niewielkie słupki. Cebulę obrać i pokroić. Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. W dużym naczyniu rozgrzać oliwę. Włożyć cebulę i ziemniaki. Chwilę podsmażyć, a następnie zalać bulionem. Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie dodać szparagi i gotować jeszcze dosłownie kilka minut. Ostudzić i zmiksować na krem. Przed podaniem podgrzać i udekorować czosnkowymi grzankami.