Volver : Margarita cytrynowa
Ogromne upały, które przyszły całkiem niespodziewanie sprawiły, że
pomyślałam nad przygotowaniem czegoś orzeźwiającego. Jest to
kolejny przepis z filmu Pedro Almodovara – „Volver”.
Poprzednie wpisy możecie przeczytać TU i TU.
Raimunda, oprócz tego, że przygotowywała w swojej nowej restauracji pyszne dania, to serwowała także drinki, które pomagała przygotowywać jej sąsiadka. Jednym z drinków była margarita. Klasyczna, cytrynowa, pyszna J
MARGARITA CYTRYNOWA
SKŁADNIKI (na 2-3 porcje)
PRZYGOTOWANIE - THERMOMIX:
PRZYGOTOWANIE – WERSJA KLASYCZNA:
Poprzednie wpisy możecie przeczytać TU i TU.
Raimunda, oprócz tego, że przygotowywała w swojej nowej restauracji pyszne dania, to serwowała także drinki, które pomagała przygotowywać jej sąsiadka. Jednym z drinków była margarita. Klasyczna, cytrynowa, pyszna J
MARGARITA CYTRYNOWA
SKŁADNIKI (na 2-3 porcje)
- 100 ml Tequili ( Olmeca Silver – takiej użyłam)
- 50 ml Cointreau
- 2 cytryny
- 100 g cukru
- 500 g kostek lodu
PRZYGOTOWANIE - THERMOMIX:
- Cytryny umyj, obierz ze skórki, pokrój w plasterki i wyciągnij pestki.
- Umieść w urządzeniu tequilę, likier Cointreau, pokrojone cytryny, oraz cukier. Zmiksuj 20 s / obr. 6
- Do misy dodaj lód w kostkach, zmiksuj całość 1 min. / obr. 9
- Gotowe drinki rozlej do szklanek. Najlepsze do margarity są specjalne kieliszki, ale jeśli nie masz takiego, może być to też kieliszek typu V, lub zwykła szklanka.
- Brzeg kieliszka możesz posmarować cytryną i zamoczyć w cukrze.
PRZYGOTOWANIE – WERSJA KLASYCZNA:
- Cytryny umyj, obierz ze skórki, pokrój w plasterki i wyciągnij pestki.
- W misce umieść tequilę, likier Cointreau, cytryny, oraz cukier. Zmiksuj całość blenderem na gładką masę.
- Dodaj lód i zmiksuj ponownie blenderem aż lód będzie pokruszony.
- Wymieszaj całość, a następnie przelej do kieliszków.
- Brzeg kieliszka możesz posmarować cytryną i zamoczyć w cukrze.