Chleb 4 sery na zakwasie mieszanym

Chleb 4 sery na zakwasie mieszanym

Zdjęcie - Chleb 4 sery na zakwasie mieszanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Początkowo chleb ten miał być pieczony na zakwasie pszennym. Tak się jednak złożyło, bo w momencie, w którym chciałam przygotowywać ciasto, zostało mi trochę aktywnego już zakwasu żytniego. Dlatego postanowiłam zakwas pszenny połączyć z żytnim, podobnie jak w przypadku tej ciabatty, czy tego chleba.

Jeśli używacie tylko jednego zakwasu to oczywiście w takich samych proporcjach możecie zrezygnować z jednego na rzecz drugiego. Jedyne co się zmieni to smak chleba.

Dodatkiem dzisiejszego chleba na zakwasie mieszanym są 4 sery. Mam słabość do serów, a gdy otwierając lodówkę zobaczyłam, że mam kawałek sera koziego, parmezanu, brie i mozzarelli, uznałam, że wspaniale będą smakowały w chlebie. Nie od dziś wiadomo, że z serem świetnie komponują się winogrona, ale także żurawina i to właśnie jej suszona wersja znalazła się też w bochenku. Sery w trakcie pieczenia pięknie się wtopiły w miąższ chleba, nadając mu niepowtarzalnego smaku. Spróbujcie go sami :)

Zdjęcie - Chleb 4 sery na zakwasie mieszanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb 4 sery na zakwasie mieszanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb 4 sery na zakwasie mieszanym Autor: Tosia Czas przygotowania: 6 godziny Czas pieczenia: 40 minut Całkowity czas: 6 godziny 40 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 120 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 100 g aktywnego zakwasu pszennego
  • 150 g mąki orkiszowej typ 2000
  • 550 g mąki pszennej typ 650 lub 750
  • 150 g serów (u mnie: parmezan, brie, ser kozi i mozzarella)
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • 400 ml mleka + 100 ml wody

Instrukcja
  1. Aktywne zakwasy mieszamy ze sobą w misie, dodajemy mąkę orkiszową i przesianą mąkę pszenną. Żurawinę zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na kilka minut, następnie odsączamy i wrzucamy do misy.
  2. Do suchych składników dodajemy również sól i cukier. Sery drobno kroimy lub ścieramy na tarce i dodajemy do pozostałych składników.
  3. Do rondla wlewamy mleko i wodę, podgrzewamy na małym ogniu, aż płyn będzie letni.
  4. Letnie mleko z wodą zaczynamy wlewać do misy ze składnikami i powoli wyrabiać ciasto. Po ok. 4-5 minutach ciasto będzie już dobrze wyrobione, ale może kleić się do rąk. Przekładamy je do oprószonej mąką misy lub zostawiamy w tej, w której było. Misę przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
  5. Podrośnięte ciasta wyciągamy na oprószony mąką blat. Chwilę zagniatamy ciasto, po czym przekładamy je do koszyka do wyrastania chleba (można go obsypać mąką lub wyłożyć ściereczką). Koszyk przykrywamy i stawiamy na 3-4 godziny w ciepłym miejscu.
  6. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie stawiamy miseczkę żaroodporną z kostkami lodu. Blachę wykładamy papierem od pieczenia, koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy wyrośnięte ciasto na blachę. Koszyk zabieramy, a ciasto nacinamy ostrym nożem i wkładamy do piekarnika.
  7. Pieczemy przez 12 minut, następnie wyłączamy termoobieg, włączamy pieczenie góra-dół, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 27-30 minut, aż skórka chleba będzie twarda i rumiana.
  8. Chleb studzimy przed krojeniem na kuchennej kratce.

3.1.09

Kategorie przepisów