Jak dobrze jest mieć zapas mrożonych owoców w lodówce. Do tego deseru z mascarpone można użyć jagód, truskawek a ja wykorzystałam maliny. Słodki serek przełamany kwaskowatym musem z malin smakuje wspaniale i przywodzi na myśl piękny letni, dzień.
Na świątecznym stole nie mogło zabraknąć ryb. Bardzo je lubię, więc postanowiłam po raz pierwszy sama zrobić rybę po grecku. Moja mama zawsze w ten sposób przyrządza dorsza, a więc i ja zrobiłam właśnie tę rybę. Korzystałam z przepisu z bloga W kuchennym oknie. Mniam, pyszności:)
Już dawno chciałam zrobić paszteciki, ale jakoś się nie składało. Mój synek je bardzo lubi, więc pomyślałam, że paszteciki z mięsem będą odpowiednią świąteczną potrawą i świetnie będą pasować do czerwonego barszczu. Przedstawiam zatem moje pierwsze paszteciki z przepisu znalezionego na stronie Domowe Gotowanie. Pyszne!
Często robię desery więc wypada, żeby w Święta był on wyjątkowy a jednocześnie nawiązywał do smaków bożonarodzeniowych. Dlatego postanowiłam zrobić mus piernikowy, na który przepis znalazłam w grudniowym numerze Mojego Gotowania. Trochę się obawiałam łączenia miodu z serkiem mascarpone ale okazało się, że całkiem niepotrzebnie. Deser jest znakomitym dopełnieniem świątecznego obiadu.
Grzyby suszone namoczyć w wodzie (najlepiej dzień wcześniej). Kapustę wrzucić do gara, zalać wodą i ugotować z suszonymi grzybami. Gdy będzie zbyt kwaśna, to odcedzić i ponownie zalać wodą, zagotować. Gdy wystygnie, mocno odcisnąć a następnie poszatkować. Cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojone grzyby, przesmażyć, zmielić przez maszynkę. Połączyć wszystkie składniki doprawiając pieprzem i solą.
Ryba po grecku to chyba najbardziej popularne danie lat 80-tych :) Rzadko można było trafić na imprezę świąteczną, imieninową lub jakąkolwiek inną, gdzie na stole nie pojawiało się to danie.
Przepis na ten cudowny wypiek dostałam od koleżanki z pracy, która przyniosła to ciasto z okazji swoich imienin. Zjadłam kawałek i już wiedziałam, że to jest to! Absolutnie czekoladowy, aksamitny smak, a do tego masa możliwości: można podać je z bitą śmietaną, sosem malinowym, z dodatkiem alkoholu lub kawy; można je przekładać i wzbogacać na różne sposoby. Nawet jeśli jednak zostaniemy przy oryginalnym przepisie, efekt będzie urzekający. Uprzedzam: to ciasto uzależnia!
Kolejny sernik i znowu w wersji czarno-białej , tym razem na spodzie z ciasta 'brownie'. Coś dla wielbicieli zarówno czekolady jak i serników , czyli chyba dla wszystkich , bo nawet jeśli ktoś nie przepada za sernikami , to nie znam osoby , która nie lubiłaby czekolady ;-)
Takie smaki bardzo nam pasują, zwłaszcza mojemu mężowi, który wprost uwielbia curry. W przepisie zmieniłam trochę proporcje pod siebie i pokroiłam kurczaka w mniejsze kawałki, niż jest to sugerowane. Dodałam też trochę mniej wody, a więcej mleczka i dorzuciłam suszonej kolendry. Polecam :)
Przed świętami proponuję przepis na pyszną pieczeń z suszonymi pomidorami. Delikatna w smaku idealnie nadaje się na świąteczny półmisek i jest też atrakcyjna wizualnie. Do tego prosta w wykonaniu. Bardzo polecam:)
Dzisiaj kolejna sałatka z wędzonym kurczakiem. Tym razem z ananasem i prażonym słonecznikiem. Kurczaka z ananasem łączyłam już nie raz i wiem, że ten duet jest smaczny a prażony słonecznik nadał fajnego posmaku całości.
Na te kotleciki miałam już ochotę tydzień temu kiedy przeglądałam swoją nową książkę Kluski, kluseczki i znalazłam tam przepis na kluski serowe w jagodowym sosie. Wtedy jednak nie mogłam ich zrobić bo nie miałam kapusty kiszonej a dzisiaj się w nią zaopatrzyłam.
Lubicie wątróbkę i smażoną cebulkę? Jeśli tak, spróbujcie tej wątrobianki. Pracy przy niej niewiele. a smakuje pysznie! Szczególnie z domowym świeżym pieczywem pszennym. Do tego proponuję ogórasy kwaszone lub konserwowe, a jeśli Wam mało będzie spróbujcie także domowej mielonki ze słoika (przepis-klik).