Mus piernikowy

Mus  piernikowy

Często robię desery więc wypada, żeby w Święta był on wyjątkowy a jednocześnie nawiązywał do smaków bożonarodzeniowych. Dlatego postanowiłam zrobić mus piernikowy, na który przepis znalazłam w grudniowym numerze Mojego Gotowania. Trochę się obawiałam łączenia miodu z serkiem mascarpone ale okazało się, że całkiem niepotrzebnie. Deser jest znakomitym dopełnieniem świątecznego obiadu.

Zdjęcie - Mus  piernikowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 50 dag serka mascarpone
  • 30 dag miodu (dałam trochę mniej)
  • łyżeczka cynamonu
  • 6 łyżeczek przyprawy do piernika ( z imbirem)
  • 2 łyżeczki żelatyny (pominęłam)
  • 2 szklanki smietany kremówki
  • po 5 dag białej i gorzkiej czekolady
  • 4 łyzki zurawin

Mascarpone zmiksować z płynnym miodem. Wymieszać z cynamonem i przyprawą do piernika. Żelatynę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Dodać 4 łyżki kremu, dobrze wymieszać. Połączyć z pozostałym kremem. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać do gęstniejącej masy piernikowej. Mus przełożyć do salaterek lub pucharków, posypać białą i gorzką czekoladą. Udekorować żurawiną.

Smacznego:)

Kategorie przepisów