Mus piernikowy
Często robię desery więc wypada, żeby w Święta był on wyjątkowy a jednocześnie nawiązywał do smaków bożonarodzeniowych. Dlatego postanowiłam zrobić mus piernikowy, na który przepis znalazłam w grudniowym numerze Mojego Gotowania. Trochę się obawiałam łączenia miodu z serkiem mascarpone ale okazało się, że całkiem niepotrzebnie. Deser jest znakomitym dopełnieniem świątecznego obiadu.
Składniki:
- 50 dag serka mascarpone
- 30 dag miodu (dałam trochę mniej)
- łyżeczka cynamonu
- 6 łyżeczek przyprawy do piernika ( z imbirem)
- 2 łyżeczki żelatyny (pominęłam)
- 2 szklanki smietany kremówki
- po 5 dag białej i gorzkiej czekolady
- 4 łyzki zurawin
Mascarpone zmiksować z płynnym miodem. Wymieszać z cynamonem i przyprawą do piernika. Żelatynę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Dodać 4 łyżki kremu, dobrze wymieszać. Połączyć z pozostałym kremem. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać do gęstniejącej masy piernikowej. Mus przełożyć do salaterek lub pucharków, posypać białą i gorzką czekoladą. Udekorować żurawiną.
Smacznego:)