Francuskie ciasto czekoladowe
Przepis na ten cudowny wypiek dostałam od koleżanki z pracy, która przyniosła to ciasto z okazji swoich imienin. Zjadłam kawałek i już wiedziałam, że to jest to! Absolutnie czekoladowy, aksamitny smak, a do tego masa możliwości: można podać je z bitą śmietaną, sosem malinowym, z dodatkiem alkoholu lub kawy; można je przekładać i wzbogacać na różne sposoby. Nawet jeśli jednak zostaniemy przy oryginalnym przepisie, efekt będzie urzekający. Uprzedzam: to ciasto uzależnia!
Składniki:
200 g masła
200 g ciemnej czekolady
300 g cukru (można dać trochę mniej)
1 cukier waniliowy
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g mąki
Masło rozpuść w rondelku z czekoladą, zostaw do przestygnięcia. Jajka ubij z cukrem, dodaj przesianą mąkę z proszkiem, a następnie masło z czekoladą. Wymieszaj wszystko, przelej do dość dużej blaszki (ja użyłam tortownicy 25 cm) i piecz około 40 minut w 180 stopniach.