Francuskie ciasto czekoladowe

Francuskie ciasto czekoladowe

Przepis na ten cudowny wypiek dostałam od koleżanki z pracy, która przyniosła to ciasto z okazji swoich imienin. Zjadłam kawałek i już wiedziałam, że to jest to! Absolutnie czekoladowy, aksamitny smak, a do tego masa możliwości: można podać je z bitą śmietaną, sosem malinowym, z dodatkiem alkoholu lub kawy; można je przekładać i wzbogacać na różne sposoby. Nawet jeśli jednak zostaniemy przy oryginalnym przepisie, efekt będzie urzekający. Uprzedzam: to ciasto uzależnia!

Składniki:

200 g masła

200 g ciemnej czekolady

300 g cukru (można dać trochę mniej)

1 cukier waniliowy

6 jajek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g mąki

Masło rozpuść w rondelku z czekoladą, zostaw do przestygnięcia. Jajka ubij z cukrem, dodaj przesianą mąkę z proszkiem, a następnie masło z czekoladą. Wymieszaj wszystko, przelej do dość dużej blaszki (ja użyłam tortownicy 25 cm) i piecz około 40 minut w 180 stopniach.

Zdjęcie - Francuskie ciasto czekoladowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów