Paszteciki z mięsem

Paszteciki z mięsem

                             Już dawno chciałam zrobić paszteciki, ale jakoś się nie składało. Mój synek je bardzo lubi, więc pomyślałam, że paszteciki z mięsem będą odpowiednią świąteczną potrawą i świetnie będą pasować do czerwonego barszczu. Przedstawiam zatem moje pierwsze paszteciki z przepisu znalezionego na stronie Domowe Gotowanie. Pyszne!

Zdjęcie - Paszteciki z mięsem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki na ok. 40 sztuk (robiłam z podwójnej porcji, część zamroziłam):
Ciasto:

*300- 350g mąki pszennej

*200g margaryny

*1 jajko

*½ łyżeczki soli

*100g gęstej, kwaśnej śmietany

 

Nadzienie:

*ok. 500g mięsa wołowego

*2 cebule

*sól, pieprz, przyprawa vegeta

*olej do smażenia

 

Dodatkowo:

*1 jajko

Sposób przygotowania:

Mięso wołowe ugotować z dodatkiem vegety  (wywaru nie wylewać). Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę. Cebule podsmażyć na oleju. Mięso i cebule wraz z olejem zmielić. Dodać tyle wywaru z mięsa, aby farsz nie był suchy (nie może się rozpadać, ma powstać jednolita, dobrze zbita masa). Doprawić solą i pieprzem.

Mąkę (zacząć od 300g) zagnieść z margaryną, jajkiem, solą i śmietaną na jednolita masę. (Ciasto ma być miękkie, sprężyste, ale nie klejące.) Ciasto rozwałkować w prostokąt na dobrze posypanym mąką blacie. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałek z mięsa mielonego. Ciasto zawinąć raz tak, aby mięso znajdowało się w środku. Powstały wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na kawałki o długości ok. 2cm. Paszteciki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć kolejną porcję mięsa na rozwałkowane ciasto, zawinąć raz, odciąć i pokroić na kawałki. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta. Ułożone na blasze paszteciki posmarować rozkłóconym jajkiem.

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.

Technikę wykonania można zobaczyć na stronie Domowe Gotowanie, o tu.

Smacznego :)

Zdjęcie - Paszteciki z mięsem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów