Krokiety
składniki:
10 upieczonych naleśników
kapusta kiszona (około 60 dag)
grzyby mrożone(1 porcja)
grzyby suszone (około 10 kapeluszy)
cebula
sól
pieprz
2 jajka
bułka tarta
olej
Grzyby suszone namoczyć w wodzie (najlepiej dzień wcześniej). Kapustę wrzucić do gara, zalać wodą i ugotować z suszonymi grzybami. Gdy będzie zbyt kwaśna, to odcedzić i ponownie zalać wodą, zagotować. Gdy wystygnie, mocno odcisnąć a następnie poszatkować. Cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojone grzyby, przesmażyć, zmielić przez maszynkę. Połączyć wszystkie składniki doprawiając pieprzem i solą.
Jajka rozbić, utrzepać widelcem. Na osobny talerzyk wsypać bułkę tartą. Na każdy naleśnik nakładać sporą ilosć farszu, zawijać. Obtoczyć w jajku i bułce tartej. Czynność powtarzać do wykorzystania składników. Podpiec z dwóch stron na patelni z niewielką ilością tłuszczu a następnie przełożyć do wyłożonej papierem blachy. Zapiec w piekarniku na złoty kolor.