Swojsko. Wątrobianka mocno cebulowa.
Lubicie wątróbkę i smażoną cebulkę? Jeśli tak, spróbujcie tej wątrobianki. Pracy przy niej niewiele. a smakuje pysznie! Szczególnie z domowym świeżym pieczywem pszennym. Do tego proponuję ogórasy kwaszone lub konserwowe, a jeśli Wam mało będzie spróbujcie także domowej mielonki ze słoika (przepis-klik).
Natomiast lubujących się w paprykarzu szczecińskim, zachęcam do zrobienia go domowym sposobem, będzie zdrowiej, a także smaczniej. Tu znajdziecie przepis.A może nie jadacie mięsa, ani ryb? Spróbujcie smalcu maślanego lub wegetariańskiego z tofu. Polecam!
/źródło: Waniliowo mi.../
Wątrobianka mocno cebulowa
Składniki:
- 1 kg wątróbki drobiowej
- 4 duże cebule
- 8 dużych ząbków czosnku
- 5 łyzek oleju
- 15 dkg masła
- sól
- pieprz czarny
- pieprz kolorowy
Trzy cebule kroimy w piórka, lekko solimy i zezłocamy na niewielkiej ilości oleju, na reszcie smażymy do miękkości wątróbkę i pokrojony czosnek. Wszystko razem miksujemy blenderem (olej również). Dodajemy połowę masła, doprawiamy do smaku solę, pieprzem czarnym oraz kolorowym. Wkładamy masę do naczynia*. Czwartą cebulę kroimy również w piórka i rumienimy na odrobinie oliwy. Wykładamy ją na wierzch wątrobianki. Rozpuszczamy resztę masła i lekko tężejące wylewamy na wierzch wątrobianki obłożony cebulą. Schładzamy, w lodówce, szczelnie owiniętą folia spozywczą.
* mozna również zrobić wątrobiankę w słoiku, wtedy dodajemy do masy wątrobianej, tyle masła, aby masa była jedwabista i z wyczuwalnym posmakiem maślanym, a następnie podsmazoną cebulę w piórka (już nie blenderujemy!)