Knedle czy pyzy-szczerze mówiąc dla mnie wielkiej różnicy nie ma. Uwielbiam ciasto ziemniaczane w każdej możliwej postaci klusek, czy to kopytka, pyzy, knedle czy jakieś inne. Dzisiejszy przepis był sposobem na wykorzystanie mięsa, które zostaje nam z rosołu.
Ostatnio jednym okiem zerkałam na program Gordona - taki co gotuje z kimś "sławnym" a w tle na ekranach telewizorów gotują razem z nim zwykli ludzie. Zainteresował mnie przepis na kurczaka. Nie spodziewałam się, że tak szybko się go robi, a efekt jest bardzo pyszny.
Zapraszam dzisiaj na pyszne ciasto z makiem. Jest to taki typowy wypiek do herbaty a więc suche ciasto ( czyli bez masy) ale raczej z tych wilgotnych. Takie lubię najbardziej.
Przedstawiam pomysł na karkówkę zapiekaną w sosie pomidorowym. Pierwszy raz przygotowałam ją na urodziny mojego taty i karkówka zasmakowała moim domownikom:-)
W ubiegłym tygodniu robiłam pieczeń rzymską z indyka. Bardzo nam smakowała i u moich dzieci taki rodzaj dodatku do chleba na pewno wygrywa z każdą wędliną kupioną w sklepie. Nakład pracy jest tak niewielki, że patrząc na jego zalety postanowiłam robić pasztet lub pieczeń zdecydowanie częściej.
Lekkie jak puch i delikatne jak mgiełka pączki z konfiturą wiśniową. Są, tak jak napisałam w tytule wyśmienite. Po prostu idealne. Tak dobre jadłam tylko u mojej mamy. Koniecznie wypróbujcie.
Dzisiaj przepis na babkę ziemniaczaną, którą jadało się zarówno w moim rodzinnym domu, jak i w domu mojego męża. Można ją podać z sosem mięsnym lub grzybowym, lecz w takiej wersji jak podaję dzisiaj - z boczkiem wędzonym oraz podsmażoną cebulką można babę podać samodzielnie - u mnie z dużym kubkiem maślanki.