Śledzie w curry
Ciekawy smak śledzi w sosie curry z ziołami, doskonała sałatka na śledzika - spróbujcie sami .Polecam
- 0,5 kg matiasów
- 1 por (biała część)
- 100 g żółtego sera
- 1/2 pęczka szczypiorku
- garść płatków migdałów
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka chili suszonego lub świeżego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 3 czubate łyżki majonezu
- 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
Śledzie jeżeli są zbyt słone namoczyć w wodzie przez ok 2-3 godzinki po czym sprawdzić słoność śledzi i odlać wodę. Por pokroić w piórka, śledzie w paski ok 1 cm, dodać drobno pokrojony szczypiorek i starty ser ,wsypać migdały. Odstawić i przygotować sos.
W miseczce wymieszać wszystkie składniki na sos (nie dodawać soli) i połączyć z wcześniej przygotowanymi śledziami - schłodzić w lodówce minimum 2 godzinki. Podawać na zimno.
Smacznego
Wydrukuj przepis i jeszcze kilka fotek...