Wyśmienite pączki z wiśniową konfiturą

Wyśmienite pączki z wiśniową  konfiturą

Zdjęcie - Wyśmienite pączki z wiśniową  konfiturą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

„ Lekkie jak puch i delikatne jak mgiełka pączki z konfiturą wiśniową. Są, tak jak napisałam w tytule wyśmienite. Po prostu idealne. Tak dobre jadłam tylko u mojej mamy. Koniecznie wypróbujcie.”
Zdjęcie - Wyśmienite pączki z wiśniową  konfiturą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wyśmienite pączki z wiśniową konfiturą
Składniki na 20sztuk:
500g mąki
50g świeżych drożdży
6 żółtek
100g stopionego i sklarowanego masła
90g cukru pudru
250ml mleka
2 łyżki spirytusu
kilka kropli aromatu rumowego
1słoiczek konfitury wiśniowej

Dodatkowo
1kg smalcu do smażenia
1 ziemniak
cukier puder do obtoczenia pączków

Wsyp pokruszone drożdże do dużego garnuszka. Dodaj jedną łyżeczkę cukru i utrzyj. Wsyp 4 łyżki mąki i wlej letnie mleko ( nie może być za gorące). Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie utrzyj żółtka z resztą cukru na puszysty kogel-mogel. Przesiej do niego mąkę i wlej wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj mikserem na wolnych obrotach około 10 minut. Teraz wlej sklarowane masło, spirytus, aromat rumowy i przez następne 10 minut wyrabiaj ręką. Staraj się wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.

Odsącz konfiturę.

Wyrośnięte ciasto (powinno podwoić swoją objętość) przełóż na matę, lekko oprószona mąką. Utocz wałek średnicy około 6cm i podziel go na 20 jednakowych kawałków. Każdy kawałek lekko spłaszczaj i kładź na jego środek 3-4 wisienki z konfitury. Zlep dokładnie brzegi tak , aby uzyskać małą okrągłą piłeczkę. Odkładaj na matę zlepioną stroną do dołu. Zostaw do wyrośnięcia.

Roztop w płaskim rondlu smalec. Obierz ziemniak i pokrój na plasterki. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz i usmaż je aby pozbawić smalec jego specyficznego zapachu. Wyjmij łyżką cedzakową.

Wkładaj ostrożnie partiami po 5 sztuk, pączki na tłuszcz wyrośniętą stroną do dołu. Smaż na małym ogniu. Gdy się przyrumienią przewróć na druga stronę. Gotowe wyjmuj łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Zimne oprósz cukrem pudrem.

Zdjęcie - Wyśmienite pączki z wiśniową  konfiturą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów