Bananowa babka (wielkanocna?)
Co powiecie, na pomysł, żeby tegorocznej Wielkanocy nadać nieco tropikalnego charakteru? Na deser, po uroczystym śniadaniu proponuję babkę pachnącą bananami. Ich dodatek sprawia, że ciasto jest przyjemnie wilgotne nawet na 3 dzień po upieczeniu, a chlust pachnącego orzechami likieru sprawia, że baba staje się daniem godnym Świąt.
Baza przepisu ze strony myrecipes.com.
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Bananowa babka (wielkanocna?) Składniki
- mąka pszenna - 3 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - 1/4 łyżeczki
- banany - rozgniecione, 1 szklanka
- mleko - 3/4 szklanki
- Baileys orzechowy - 1/4 szklanki (lub inny likier np. Malibu)
- masło - 3/4 szklanki
- cukier - 2 szklanki
- jajka - 3 szt
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce połącz banany, mleko i likier. Zmiksuj masło, aż stanie się puszyste, partiami dodawaj cukier. Stale miksując wbijaj po jednym jajku. Dodaj do ciasta mieszankę bananów, następnie wmieszaj suche składniki. Foremkę na babkę wysmaruj masłem i obsyp odrobiną mąki. Wlej ciasto. Piecz w temp. 180 oC przez ok. 1- 1,5 godziny, aż patyczek wbity w ciasto wyciągnięty będzie suchy.